1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Sytse Schoustra
NOS Nieuws

Parelmoerwolken boven Terschelling en Den Helder

Boven de Wadden was vanmorgen bij zonsopgang een bijzonder weersverschijnsel te zien: parelmoerkleurige wolken. Ze zijn onder meer op Terschelling en in de kop van Noord-Holland gefotografeerd.

Een van die fotografen is Sytse Schoustra (67), eigenaar van een horecabedrijf in de haven van West-Terschelling en daarnaast amateurweerfotograaf. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt hij. "Het noorderlicht wel en ook heel veel waterhozen, maar parelmoerwolken nog nooit."

Weerman Raymond Klaassen legt op de site van Weerplaza uit dat dit soort wolken in Nederland zelden wordt waargenomen. Voor het ontstaan moet de lucht op 25 kilometer hoogte extreem koud zijn. In Nederland gebeurt dat niet vaak, boven de poolgebieden wel.

"Soms zakt zo'n koude bel naar het zuiden, naar onze breedte. In dat geval is er kans op parelmoerwolken", schrijft hij. "In februari 2016 was dit voor het laatst het geval en zijn er parelmoerwolken waargenomen."

Sytse Schoustra

De parelmoeren kleur is alleen vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang te zien. De zon staat dan zo laag dat die de wolken van onderaf beschijnt. Er moet dus op het goede moment op de juiste plaats een gat in de bewolking vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl