AFP

In het westen van Indonesië zijn de afgelopen nacht opnieuw tientallen lichamen geborgen van tsunamislachtoffers. Het dodental staat nu op 429, heeft de rampenbestrijdingsdienst bekendgemaakt. Meer dan 1400 mensen raakten gewond en er worden zeker 128 mensen vermist.

De verwachting is dat de komende dagen nog meer doden geborgen zullen worden. Sommige afgelegen kustdorpen zijn nog niet door de hulpdiensten bereikt, omdat de toegangswegen bezaaid liggen met puin.

Duizenden reddingswerkers, voornamelijk politiemensen en militairen, zoeken in het getroffen gebied naar slachtoffers en vermisten. Ze hebben daarbij de beschikking over onbemande vliegtuigjes en speurhonden.

In een kustdorp op Java sloegen honderden mensen op de vlucht na een vals gerucht over een nieuwe tsunami:

Indonesiërs op de vlucht na vals gerucht over nieuwe tsunami

Totaal onverwacht kwam zaterdagavond een vloedgolf aan op de stranden van West-Java en Zuid-Sumatra. De tsunami werd naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een aardverschuiving na een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau in de Straat van Soenda. Daardoor kon de plaatselijke bevolking ook niet worden gewaarschuwd.

Nog altijd spuwt de vulkaan dikke aswolken de lucht in. Autoriteiten houden daarom rekening met nieuwe vloedgolven en hebben mensen op de eilanden geadviseerd voorlopig weg te blijven uit de kuststreek.

Aswolken boven Anak Krakatau (23 december) Reuters

STER reclame