Twitter

Filip wijst Belgische politici in kersttoespraak op verantwoordelijkheid

time icon

Koning Filip van België heeft in zijn jaarlijkse kersttoespraak politici op hun verantwoordelijkheid gewezen. Hij riep op tot een "open en oprecht" debat in de aanloop naar de komende verkiezingen. Die zijn nodig vanwege de val van het kabinet, vorige week.

Koning Filip sprak het volk toe vanuit het kasteel van Laken. "Vandaag beleven we ernstige politieke spanningen. Ik vertrouw op de verantwoordelijkheidszin van onze beleidsmakers om te handelen in het belang van het land en hele bevolking", zei hij.

De tekst van de speech werd al geschreven voor de definitieve val van het kabinet en erna niet meer aangepast, schrijven Belgische media. Ze spreken van Filips meest politieke toespraak tot nog toe.

Terechte zorgen

Volgens Filip zit België in een bewogen periode waarin burgers terecht hun zorgen uiten. Hij verwijst daarmee onder meer naar de grote klimaatmars in Brussel met 60.000 demonstranten en de protesten van de 'gele hesjes'. "Ongelijkheid, armoede, onverdraagzaamheid en klimaatverandering zijn problemen die om allesomvattende oplossingen vragen."

De koning wees verder op het belang van onthaasten. "Kerst en Nieuwjaar zijn een ideale gelegenheid om wat tijd en afstand te nemen. Wie kinderen heeft, zoals de koningin en ik, verlangt naar het gezellig samenzijn. We weten hoe belangrijk die ogenblikken zijn, maar ook hoe makkelijk ze je kunnen ontglippen."

STER Reclame