R.W. Meijboom
NOS Nieuws

Kustwacht zoekt beller nepmelding, wil kosten verhalen

De kustwacht is op zoek naar de man die vorige week zo goed als zeker een nepmelding deed over een gezonken zeiljacht voor de kust van Ouddorp op Goeree-Overflakkee.

Het telefoontje blijkt te zijn gepleegd met een mobieltje waar de simkaart was uitgehaald. De kostbare zoektocht bleef zonder resultaat. Er blijkt ook niemand als vermist te zijn opgegeven.

De kustwacht wil weten wie de beller is en de de hoge kosten van de operatie op hem verhalen. Ook zal er dan aangifte worden gedaan.

'Zinkend schip'

De man belde op 20 december rond 18.30 uur het alarmnummer 112 en vertelde dat een zeiljacht met vijf opvarenden zinkende was, op 400 meter uit de kust. Na de melding was geen contact meer mogelijk.

De kustwacht zocht die avond uren met een twee helikopters en vier reddingsboten naar schip en slachtoffers op de Noordzee tussen Ouddorp en Renesse.

De zoekactie ging de volgende ochtend verder met een vliegtuig en diverse reddingsboten. "Al bij al een forse inzet", zegt de kustwacht.

'Tienduizenden euro's'

"Alleen al een vliegtuig kost duizenden euro's per uur. De kosten voor ons zijn fors, je hebt het zeker over tienduizenden euro's alleen al voor het vliegtuig. Vanzelfsprekend als daarmee mensen gered worden, maar niet voor een fakemelding."

De kustwacht gaat ervan uit dat er geen sprake was van een gezonken boot. "Als een schip zinkt, komt er altijd wel wat boven drijven: kussentjes, touw, fenders (stootkussens), wrakstukken of brandstof. Maar we hebben niets gevonden."

Simkaart

Medewerkers van de kustwacht hebben de melding opnieuw afgeluisterd. Het bericht kwam van een Nederlandstalige man. "Het blijkt dat de melding is gedaan van een mobieltje waar de simkaart uitgehaald is. In zo'n geval kun je altijd nog wel 112 bellen."

Nu wordt gezocht met het IMEI-nummer (hiermee kan het toestel worden geïdentificeerd). "We willen de beller graag achterhalen. Om aangifte tegen hem te doen vanwege een valse melding. En om eventueel de kosten van de inzet te verhalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl