NOS

Marco van Basten zit op de praatstoel in Studio Voetbal. Twee maanden na zijn vertrek als hoofd technische ontwikkeling bij de wereldvoetbalbond FIFA heeft hij vanaf het begin het hoogste woord. Waar het over gaat? Over Mark van Bommel, Ajax, de VAR en meer.

Van Basten gaat zelfs zo hard dat presentator Tom Egbers zich afvraagt of hij over twee weken weer coach wordt. "Nee, gelukkig niet zeg!", is de veelzeggende reactie van de oud-bondscoach, die in 2014 vanwege gezondheidsproblemen als gevolg van stress stopte als hoofdcoach.

'Kreeg steeds minder te doen'

In september 2016 begon Van Basten vol enthousiasme aan zijn baan bij de FIFA, maar in oktober van dit jaar kwam aan die periode plotseling een einde. "In goed overleg", was de officiële lezing, maar in Studio Voetbal wordt duidelijk dat het anders ligt.

"Ik kreeg steeds minder te doen", zegt Van Basten. "Op een gegeven moment heb ik gevraagd wat de bedoeling was en mijn ongenoegen geuit. Uiteindelijk hebben zij gezegd: we maken er een einde aan. Toen was het snel geregeld."

Van Basten voelde zich buitengesloten bij FIFA

"Jammer, maar ik moet wel het gevoel hebben dat ik welkom ben en word gewaardeerd", zegt Van Basten. "Ik merkte dat ik niet meer bij vergaderingen was. Naarmate de tijd vorderde, voelde ik me meer buitengesloten. Ik was waarschijnlijk te direct."

Aanvankelijk kon Van Basten het goed vinden met FIFA-voorzitter Gianni Infantino en secretaris-generaal Zvonimir Boban, maar de onderlinge verhoudingen werden steeds slechter. Of hij voelde dat Boban, voormalig ploeggenoot bij AC Milan, een beetje jaloers was? "Een beetje wel", zegt Van Basten. "Dat hij het gevoel had: wat hij kan, kan ik ook. Dan heb ik hem niet nodig."

'Kreeg geen antwoord van grote jongens'

"Ik heb altijd een goede relatie met Boban gehad tot we op het laatst een discussie kregen", aldus Van Basten. "Ik vroeg waarom ik niet gevraagd was voor vergaderingen en toen kreeg ik nauwelijks antwoord. Toen vroeg ik: 'waarom gaan we niet door?' en kreeg ik weer geen antwoord. Het wachten was op een antwoord van Infantino, maar die was constant onderweg. De grote jongens zijn niet meer ten tonele verschenen."

Van Basten: 'Geen fan van Van Bommel, wel respect'

NOS-commentator Arno Vermeulen vraagt zich af of de verbintenis tussen Van Basten en de wereldvoetbalbond niet op voorhand al een mismatch was. "Nee", zegt Van Basten. "Boban en Infantino waren eerst heel enthousiast. Dat voelde heel goed. Ik zat vol ideeën en dat vonden ze leuk."

Waarom op de koffie bij Poetin?

Tegen het einde van de uitzending wil presentator Egbers nog één ding weten. Waarom Van Basten tijdens het afgelopen WK samen met onder anderen Infantino op de koffie ging bij de Russische president Vladimir Poetin en zelfs met hem poseerde, terwijl het Nederlandse kabinet Rusland aansprakelijk stelt voor het neerhalen van vlucht MH17. Een pittige discussie volgt.

"Ik begrijp de speciale band vanwege het vliegtuigschandaal, maar je kan beter met die mensen een relatie hebben om ze te beïnvloeden dan van een afstand zeggen: jij bent een slechterik", verdedigt Van Basten zich.

Van Basten verdedigt bezoek aan Poetin: 'Was daar voor WK'

"Onbegrijpelijk", vindt oud-voetballer Jevgeni Levtsjenko. "Onbegrijpelijk om daar als grootheid naartoe te gaan. Je bent misbruikt door de FIFA en Poetin."

"Nee, er wordt een WK gespeeld en we worden als FIFA uitgenodigd om te praten over het toernooi", zegt Van Basten. "Het was een goed en geslaagd toernooi en de mensen hebben een leuke tijd gehad."

"Een verkeerd moment, verkeerde timing", zegt Levtsjenko. "Als half-Rus-Oekraïner ben ik daar al vier jaar niet geweest. Je moet daar op dit moment niet naartoe."

"In Oekraïne gebeuren ook vreemde dingen", reageert Van Basten.

"Oekraïne valt geen andere landen aan", zegt Levtsjenko.

STER reclame