'Atlanta staat voor De Boer veel dichter bij Ajax dan Inter of Palace'
Thomas Rongen is ervan overtuigd dat Frank de Boer de juiste trainer is voor Atlanta United, de kampioen van de Amerikaanse profcompetitie MLS. "Die club staat voor De Boer dichter bij Ajax dan Internazionale of Crystal Palace", verklaarde de oud-voetballer, die al jaren in Amerika woont en werkt, bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.
Voor Rongen (62) heeft het Amerikaanse voetbal geen enkel geheim. Hij speelde er in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw voor diverse clubs en ging vervolgens als trainer in Amerika aan de slag. Momenteel werkt hij als voetbalanalist voor tv-zender CBS.
Opvolger Gerardo
De aanstelling van De Boer werd zondag door de Amerikaanse profclub bevestigd, nadat vrijdag al duidelijk was geworden dat de 48-jarige Noord-Hollander naar Atlanta zou verkassen en voor vier jaar zou tekenen. Hij is de opvolger van de populaire Argentijn Gerardo Martino, die in de net afgelopen competitie kampioen werd met de jonge MLS-club.
De Boer, die als trainer na vier kampioenschappen met Ajax twee korte, mislukte avonturen in het buitenland bij Internazionale en Crystal Palace kende, is volgens Rongen de juiste man voor Atlanta United. Hij beval hem zelf aan bij de clubleiding.
"Voorzitter Darren Eales en technisch directeur Carlos Bocanegra wilden een trainer die voor attractief, aanvallend voetbal zorgt en oog heeft voor de jeugd. Dan is Frank de Boer de juiste man", aldus Rongen. Ook zijn talenkennis vormde een belangrijk gegeven.
"De sportieve ambities van deze club passen bij mijn persoonlijke ambities", reageerde De Boer zondag zelf. Hij wordt voor de start van het nieuwe seizoen, in maart, gepresenteerd. "Ik wil voortbouwen op het huidige succes en ervoor zorgen dat deze club een vaste plek in de top van de MLS krijgt."
Voormalig FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw speelt sinds 2016 in Amerika en trad twee keer aan tegen Atlanta. Volgens de aanvaller van Chicago Fire, die door zijn transfervrije status wel oren heeft naar een terugkeer in Nederland, heeft Atlanta het na de oprichting in 2014 anders gedaan dan de meeste clubs in de MLS. "Ze hebben geen spelers die aan het einde van hun carrière zitten, die komen cashen Ze hebben juist geïnvesteerd in jonge talenten uit Zuid-Amerika."
Wennen
De Boer zal wel even aan de Amerikaanse voetbalcultuur moeten wennen, denken De Leeuw en Rongen. "Bij uitwedstrijden ben je vaak drie dagen weg. Ze hebben hier aparte regels. Je mag bijvoorbeeld geen charter huren. Je zit nogal eens lang op het vliegveld", weet De Leeuw uit eigen ervaring. Rongen: "Het is heel veel reizen, spelen op turf (kunstgras,red.), steeds een ander klimaat. Het is een andere cultuur."