Claas Relotius bij de uitreiking van een journalistieke prijs in 2017 in Berlijn
NOS Nieuws

Journalist Der Spiegel niet alleen fantast, maar mogelijk ook oplichter

Het Duitse weekblad Der Spiegel doet aangifte tegen de door de mand gevallen journalist Claas Relotius. Hij zoog niet alleen verhalen uit zijn duim, maar stak ook giften van lezers voor weeskinderen in Turkije in eigen zak, vermoedt de redactie. Daarom stapt het blad naar de politie.

Der Spiegel maakte woensdag bekend dat de gelauwerde journalist in tal van artikelen niet-bestaande sprekers en valse citaten heeft opgevoerd. Daarna meldden zich lezers die door Relotius via zijn privé-e-mail waren benaderd om geld over te maken voor weeskinderen in Turkije.

Foto bij het artikel 'Köningskinder' van Claas Relotius

Dat deed hij na de publicatie in 2016 van een artikel dat hij schreef over een Syrische jongen en zijn zusje, die in Turkije als daklozen zouden leven. Belangrijke elementen in dat verhaal bleken achteraf niet te kloppen.

De Turkse fotograaf met wie Relotius gewerkt had, vertelde de redactie dat de moeder van de jongen nog leeft en in een meubelzaak in de Turkse stad Gaziantep werkte. De zus, die illegaal in een textielfabriek zou werken, kende de fotograaf niet.

Privé-rekening

Het geld dat de lezers overmaakten kwam op een privérekening van Relotius terecht. Het blad weet niet hoeveel geld er is gestort en hoe het is besteed.

Relotius maakte later bekend dat de kinderen door zijn volharding na maanden door een Duits artsenechtpaar waren geadopteerd.

Der Spiegel wilde hem om een reactie vragen, maar heeft hem niet kunnen bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl