Toptrainers Advocaat, Hiddink en Beenhakker komen bijeen

Als je wint, heb je vrienden. Ben je een succesvolle coach, dan lacht het leven je toe en is het een prachtig beroep. Maar het trainerschap heeft ook een keerzijde. Hoewel oud-bondscoaches Dick Advocaat, Leo Beenhakker en Guus Hiddink vele successen vierden, zagen zij ook de andere kant.

"Je kunt eenzaam worden als je voelt dat je in een moeilijke periode niet een heel klein groepje hebt met wie je zegt: 'Nu gaan we het met elkaar doen'. Dan voel je je verlaten."

Was getekend Hiddink, tegenwoordig trainer van het olympische elftal van China. Samen met Beenhakker en Advocaat blikte Hiddink terug op het jaar 2018, waarin het Nederlands voetbal weer opbloeide.

Trinidad en Tobago

Hiddink, Beenhakker en Advocaat praatten bijna een uur over Oranje, over de eredivisie en het WK in Rusland. Zelf deden ze allemaal mee aan het WK, met landen als Trinidad en Tobago, Zuid-Korea en Rusland.

Ze hadden ook allen Oranje onder hun hoede en Beenhakker leidde het Nederlands elftal op het WK van 1990 in Italië. 'Don Leo' had in het jaar van dat eindtoernooi een moeilijke periode, vertelde hij in het rondetafelgesprek, onder leiding van NOS-verslaggever Joep Schreuder.

1997: Guus Hiddink als bondscoach met naast hem assistent Ronald Koeman ANP

"Ik heb me in 1990 vier weken heel eenzaam gevoeld. Als je nog wat mensen om je heen hebt die je daarbij steunen en met wie je goed samenwerkt, dan helpt dat", zei Beenhakker.

"Maar als je ziet dat alles bij je handen afbrokkelt en je er helemaal alleen voor staat en alles over je heen krijgt, dan is dat heel heftig. Aan de andere kant is dat de consequentie van het vak: als het niet goed gaat, dan ben jij de lul."

'Eenzaam beroep'

Advocaat onderstreept de bevindingen van zijn collega's. De 71-jarige trainer van FC Utrecht heeft al meer dan 25 verschillende teams onder zijn hoede gehad en weet dus als geen ander waarover hij het heeft. "Uiteindelijk moet je het allemaal zélf tot je nemen. Als je geen succes hebt, dan is het een heel eenzaam beroep..."

Leo Beenhakker na het kampioenschap met Feyenoord ANP

STER reclame