Emanuelson denkt dat Ajax-vrienden best angstig zijn

Urby Emanuelson kan Ajax, de club die hij liefst zeventien jaar diende, met een kater de kerst in sturen. Hij draagt de club als ras-Amsterdammer nog steeds een warm hart toe, toch zal de middenvelder van FC Utrecht het niet nalaten om 'zijn' club vanmiddag (12.15 uur in de Galgenwaard) pijn te doen.

Hij kent iedere uithoek van de Johan Cruijff Arena en in Amsterdam voelt hij zich meer thuis dan in Utrecht. Toch is het Frans van Seumeren, de algemeen directeur van FC Utrecht, die maandelijks zijn loon overmaakt.

En dus gaat Emanuelson zijn oude bekenden - hij speelde in het verleden onder anderen samen met Klaas-Jan Huntelaar - het vuur na aan de schenen leggen.

Laatste minuut

"Ik heb net een goal gemaakt, dus mensen zien de bui alweer hangen", zegt Emanuelson lachend. "Dat ik bijvoorbeeld in de laatste minuut de winnende binnenschiet. Als dat gebeurt, heb ik misschien wel een moeilijke kerst."

2007: Urby Emanuelson in het shirt van Ajax Pro Shots

Veel vrienden en familieleden van de 32-jarige Emanuelson zijn namelijk fan van Ajax, de club die hij in 2011 verliet. Via AC Milan, Fulham, AS Roma, Atalanta Bergamo, Hellas Verona en Sheffield Wednesday kwam hij terecht bij FC Utrecht.

En in de Domstad lijkt hij het plezier te hebben hervonden, na een aantal zeer magere jaren met weinig speelminuten. Onder trainer Dick Advocaat is hij een vaste waarde en laat hij de laatste weken goede dingen zien. "Ik heb wel het gevoel dat het nu zo lekker gaat, dat de ploeg daarvan profiteert", zegt hij.

Toekomst

Heeft Emanuelson, die de dertig dus al ruim gepasseerd is, nog dromen voor de nabije toekomst? "Eigenlijk niet", antwoordt de middenvelder na een korte denkpauze nuchter.

"Door de jaren heen heb ik enorm veel geleerd. Voor mij is het belangrijkste om plezier te hebben. Ik hou van het spelletje en geniet er weer met volle teugen van. En je ziet dat ik ondanks mijn leeftijd nog steeds stappen aan het maken ben."

Urby Emanuelson heeft gescoord tegen PSV in 2004 ANP

Na zijn mislukte avontuur in Sheffield hield Emanuelson zijn conditie op peil in Amsterdam, maar tot flirten met een terugkeer in de Arena kwam het geen moment. Ajax leek te hoog gegrepen voor het kind van de club, die de jaren ervoor nauwelijks in actie kwam.

Toch volgt Emanuelson Ajax nog op de voet en ziet hij dat de club een goede periode doormaakt. Daarom wordt het een loodzware opgave om de zegereeks van Ajax in de eredivisie een halt toe te roepen.

Schande

"Je moet ook realistisch zijn. Ajax is op dit moment in supervorm en laat dat wekelijks zien. Ook in de Champions League. Dus het is sowieso geen schande om van Ajax te verliezen. Het gaat om de manier waarop we spelen."

Toch hoopt Emanuelson met een brede lach aan te schuiven voor het kerstdiner en zijn vrienden te kunnen sarren. "We zijn goed in vorm en het vertrouwen is er. Ik hoop dat mijn vrienden begrijpen dat ik het Ajax-shirt niet meer aan heb en nu vol voor FC Utrecht ga. En ze zijn toch wel een beetje angstig."

2017: Yassin Ayoub, Urby Emanuelson en Nick Marsman ANP

'Advocaat houdt het heel simpel'

De opmars van FC Utrecht - dat vierde staat - kan niet los worden gezien van de aanstelling van Dick Advocaat, die sinds half september op de bank zit bij FC Utrecht. Emanuelson roemt de simpele aanpak van de trainer.

"Hij is fanatiek en heel gedreven. En ook heel eerlijk en direct. Ik denk dat hij het voor de ploeg heel erg simpel houdt. Hij maakt het allemaal niet moeilijker dan het is; het is gewoon de mouwen opstropen en bikkelen. De tactiek en formatie houdt hij zo simpel mogelijk", aldus Emanuelson.

"De trainingen zijn vaak simpele positiespelletjes en pass- en trapvormen. We gaan niet met heel veel taken het veld in. Het mooie is dat je de laatste weken ziet dat het eruit komt. Het is toch wel knap dat een trainer met een eenvoudige aanpak toch het beste eruithaalt. Ik kan daar wel van genieten als je ziet hoe hij met onze ploeg bezig is."

STER reclame