NOS NieuwsAangepast

Rutte over Libië: eerst zien, dan geloven

Het kabinet weet niet precies wat de toezeggingen van de Libische minister van Buitenlandse zaken over een staakt-het-vuren waard zijn.

"Er ligt een resolutie van de Veiligheidsraad: we wachten af of het Libische bewind opeens tot nieuwe inzichten komt," zei Rutte op zijn wekelijkse persconfentie. "Eerst zien, dan geloven."

Stilte

Het kabinet gaat nu de "mogelijkheden en wenselijkheden" onderzoeken om uitvoering te geven aan de resolutie van de Veiligheidsraad. Over mogelijke militaire bijdragen wil minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken nog niets zeggen. "Er komt nu radio- en mediastilte", aldus Rosenthal.

Het kabinet is wel bereid een bijdrage te leveren, zo werd vrijdagochtend duidelijk. "Wie A zegt, moet ook B zeggen", zei minister Rosenthal. De bijdrage kan volgens hem variëren van de inzet van militair materieel tot het leveren van knowhow.

Fluitconcerten

Minister Hillen van Defensie benadrukte dat hij zorgvuldig wil bekijken wat Nederland zou kunnen doen. "Ergens militair ingaan, wordt meestal met enthousiasme ontvangen. Maar als je er eenmaal zit, beginnen de fluitconcerten", zei Hillen voor aanvang van de ministerraad. "Ik zeg niet vanzelfsprekend van huppekee erin."

Tweede Kamer

De Tweede Kamer reageert positief op de VN-resolutie over Libië. De meeste fracties zeggen dat de resolutie de beste manier is om de Libische bevolking te helpen. Ook gedoogpartner PVV sluit Nederlandse deelname niet uit. PVV-leider Wilders, die vaak sceptisch is over Nederlandse acties in het buitenland, wil wel eerst zorgvuldig bekijken of en hoe een bijdrage gewenst is.

De militaire vakbonden zien wel problemen met militaire inzet, vanwege de aangekondigde bezuinigingen. "Als de bezuinigingen op Defensie geëffectueerd worden, is Nederland niet meer in de positie om aan zo'n operatie deel te nemen, omdat er heel hard gesneden moeten worden in de organisatie", zegt Jan Kleian van ACOM in het Radio 1 Journaal.

Capaciteit

Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP is minder uitgesproken. "Het zijn voornamelijk acties vanuit de lucht en daar is voorlopig voldoende capaciteit voor," aldus Van den Burg. "Maar de mogelijkheden van Defensie zijn niet onbeperkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl