Bas Schipper speelt piano Bas Schipper

De pianoactie van de 12-jarige Bas Schipper om geld in te zamelen voor de bestrijding van diabetes heeft meer dan 50.000 euro opgeleverd. Om 14.00 uur stond de teller op Bas' actiepagina op 50.594 euro. Dat is tien keer zo veel als hij had gehoopt en daar blijft het niet bij. Ook na 14.00 uur bleef er geld binnenkomen.

De actie van Bas is één van de acties die overal in het land op verzoek van het Diabetes Fonds zijn gestart. Dat heeft in totaal bijna 160.000 euro opgeleverd.

Verrassing

Bas had zich voorgenomen om in één dag alle zestien stationspiano's van Nederland te bespelen. Hij begon gisteren om 06.00 uur in Maastricht en eindigde iets na middernacht in Groningen. Zijn inspiratie was zijn 11 jaar oude zusje Laura, die diabetes type 1 heeft.

"Ik hoop met het geld dat ik via deze actie ophaal ervoor te zorgen dat mijn zusje en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen", schreef hij. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes.

Op zijn tocht door Nederland werd Bas begeleid door zijn vader. Zijn zusje bleef thuis, omdat het voor haar te vermoeiend was. Toch was er op het station van Zwolle een verrassing voor de jonge pianospeler. Daar werd hij warm onthaald door zijn zusje, zijn moeder, zijn opa en oma en zijn vrienden.

Bas vestigde en passant ook nog een record. Het lukte tot nu toe één persoon om alle zestien stationspiano's op een dag te bespelen: Ernesto Dennis uit Hilversum deed er vorige maand 19 uur en 15 minuten over. Bas had een uur minder nodig en is nu dus ook nog recordhouder.

Toch was dat niet het voornaamste doel, zei hij gisteren. Hij is vooral blij met alle aandacht die er is voor de ziekte van zijn zusje.

We volgden Bas in Amsterdam toen hij van station Amsterdam Sloterdijk naar Amsterdam Centraal reisde:

Bas (12) speelt vandaag op alle stationspiano's in het land

STER reclame