Miley Cyrus tijdens de Grammy Awards in 2018
NOS Nieuws

Miley Cyrus verbouwt kersthit tot een vrouwvriendelijke versie

Met de Kerst voor de deur klinken ook de kerstliederen weer. En die veelal oude hits hebben soms ook wat verouderde teksten; bijvoorbeeld over de gelijkheid tussen man en vrouw.

De Amerikaanse actrice en zangeres Miley Cyrus mengde zich gisteren met een ludiek optreden in die discussie. Ze zong in het tv-programma The Tonight Show With Jimmy Fallon een alternatieve versie van de kersthit Santa Baby. Cyrus zei dat in het originele lied een vrouw de Kerstman een afspraakje belooft in ruil voor dure cadeaus. Dat vindt ze nogal stigmatiserend.

Beluister hieronder haar alternatieve versie van Santa Baby:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Cyrus zingt een versie van het lied waarbij de vrouw niet in de ondergeschikte, afhankelijke positie zit. In plaats van de oude liedtekst waarbij wordt gevraagd om cadeaus, zingt de Amerikaanse dat ze die zelf wel kan kopen: "Don't want diamonds, cash or stocks. Nothing that comes in a box. No more fluff, I've had enough. And I can buy my own damn stuff."

Later zingt ze ook dat een gelijk loon voor mannen en vrouwen, het mooiste kado is dat de kerstman haar kan geven: "Listen Santa to what I say, a girl's best friend is... equal pay."

Het originele nummer Santa Baby komt uit 1953 en werd voor het eerst gezongen door Eartha Kitt. Later verschenen er velen covers, waaronder die van Madonna, Kylie Minogue, Ariana Grande.

Beluister hieronder de originele versie van het nummer:

Ook over het nummer 'Baby it's cold outside' was begin deze maand veel te doen. Een Amerikaans radiostation haalde het nummer van de afspeellijst, omdat meerdere luisteraars klaagden over de tekst van het lied. Daarin probeert een man een vrouw op een dwingende manier over te halen om bij hem te blijven.

Radio DJ Evelien de Bruijn en feminist en opiniemaker Anne Fleur Dekker hadden er toen een discussie over in het radioprogramma Dit is de dag op NPO Radio 1. Dekker wil geen verbod, maar zou het nummer zelf niet draaien. "Dit is echt een hele rare tekst", zegt ze.

De Bruijn wijst erop dat het lied juist als voorbeeld kan dienen voor hoe mannen en vrouwen met elkaar moeten omgaan. "Zo moet het niet. Dat deden ze misschien zo in 1944, maar tegenwoordig zijn er hele andere manieren om een meisje te versieren."

Moet je zo'n tekst nog wel uitzenden in de tijd van #metoo? Beluister hieronder de hele discussie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl