Gastón Pereiro
NOS Voetbal

Gastón Pereiro is en blijft een mysterie voor PSV

Sta niet gek te kijken als trainer Mark van Bommel zich tijdens het kerstreces stiekem even terugtrekt in zijn werkkamer. Niet om de offensieve problemen van PSV te bestuderen, maar om het mysterie Gastón Pereiro te ontrafelen.

Want Van Bommel doet weliswaar niet aan kerstrapporten, maar het cijfer van de Uruguayaan zou waarschijnlijk een krappe voldoende zijn. Ook in zijn vierde seizoen in Eindhoven slaagt Pereiro er namelijk (vooralsnog) niet in zijn belofte in te lossen. Hoeveel geduld heeft PSV nog?

Enige dissonant

De linkspoot raakte in de eerste seizoenshelft als enige PSV'er zijn basisplaats kwijt in de verder stabiel presterende ploeg van Van Bommel.

Dat is niet vreemd, gezien de wisselvalligheid die Pereiro maar niet uit zijn spel krijgt. Ook deze jaargang wisselt hij sterke wedstrijden af (onder meer in de thuiswedstrijd tegen Ajax en een aantal duels in de Champions League) met soms onthutsend zwakke duels (de uitwedstrijd tegen Feyenoord).

Gastón Pereiro (rechts) viert met Pablo Rosario zijn 1-0 tegen Ajax dit seizoen

Het gekke is dat de kille cijfers van het eerste deel van het seizoen een ander beeld schetsen: 24 officiële duels, 9 goals en 5 assists. Met zo'n kerstrapport kun je zeker thuiskomen.

Kanttekeningen

Er zijn echter wel kanttekeningen te plaatsen bij de lijst. Zo werd Pereiro 15 keer gewisseld in zijn 22 duels als basisspeler en kwamen 4 van zijn 9 doelpunten uit een strafschop, waarvan hij er overigens ook nog één gemist heeft.

"Soms heb ik een goede dag, soms niet. Dat hoort erbij", zei Pereiro op kenmerkende introverte wijze in september nog in een interview.

De goede dagen van de linkspoot vallen overigens wel steeds vaker in de smaak bij de Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabárez, die de aanvallende middenvelder sinds het WK voetbal telkens heeft geselecteerd. Het geeft aan dat het met Pereiro nog steeds alle kanten op kan.

In de tijd van het jaar dat de blaadjes van de bomen vallen, daalt ook het niveau van Pereiro weer.

Rik Elfrink - journalist Eindhovens Dagblad

Voor schrijvend journalist Rik Elfrink, die namens het Eindhovens Dagblad PSV al jarenlang op de voet volgt, blijft Pereiro "een vreemde vogel".

"In de tijd van het jaar dat de blaadjes van de bomen vallen, daalt ook het niveau van Pereiro weer", refereert Elfrink aan de wisselvalligheid van de voetballer.

Haat-liefde-verhouding

"Pereiro is een speler die briljant kan voetballen, maar als hij niet in de wedstrijd zit, heb je ook echt niets aan hem en ergeren de fans zich aan hem. Hij heeft ook een haat-liefde-verhouding met de PSV-supporters."

September 2018: Pereiro behoort al bijna tot het meubilair bij PSV

Ook onder trainer Phillip Cocu lag bij PSV het instabiele presteren van de Uruguayaan onder een vergrootglas.

"Er werd soms intern getwijfeld of Pereiro wel voldoende werd uitgedaagd. Heeft hij andere prikkels nodig? Hij heeft dit seizoen voor het eerst echt een lange periode 'op tien' gespeeld, in mijn ogen zijn beste positie. Maar hij presteert alsnog wisselvallig", aldus Elfrink.

Mentale component

De journalist ziet daarbij ook een mentale component als verklaring voor de manier waarop de vijfvoudig international presteert. Hij denkt daarbij terug aan het moment dat Pereiro naar PSV transfereerde.

Gastón Pereiro vraagt om een vrije trap in het Champions League-duel met FC Barcelona

"Het duurde bijna twee dagen voordat de transfer van Pereiro naar PSV helemaal rond was. Op een gegeven moment kwam zijn zaakwaarnemer met aanvullende eisen, nadat hij met PSV al een akkoord had bereikt. Marcel Brands (de toenmalig technisch manager, red.) was bijna paars, zo boos. Even later kwam het alsnog goed."

De speler in kwestie zat niet aan tafel. "Het vreemde was dat Pereiro in die 48 uur telkens een beetje bedeesd op de parkeerplaats aan het afwachten was totdat het rond was. Dat vond ik gek."

"Op een gegeven moment moet je als voetballer zo'n situatie toch ook helemaal zat zijn? Hij liet die zaakwaarnemer maar zijn gang gaan... Pereiro liet het allemaal een beetje gebeuren en wachtte rustig af. Dat zegt denk ik wel wat over zijn karakter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl