Ontreddering bij PEC-doelman Diederik Boer; hij krijgt rood

Ontslag trainer levert PEC Zwolle niets op; VVV wint

Het ontslag van John van 't Schip heeft bij PEC Zwolle niet voor een schokeffect gezorgd. De Zwollenaren verloren vrijdagavond voor tiende keer dit seizoen. In Venlo was VVV met 2-0 te sterk voor de ploeg van interim-trainer Gert Peter de Gunst.

Van 't Schip werd woensdag op straat gezet. Een dag eerder had PEC Zwolle kansloos verloren in de achtste finales van de KNVB-beker bij AZ (5-0). Volgens de clubleiding kon Van 't Schip de negatieve spiraal niet meer ombuigen. PEC verloor in de eredivisie al tien keer in zeventien duels. Het veldspel liet vaak te wensen over, scoren wilde amper lukken.

Dat was vrijdagavond in Venlo niet beter onder interim-coach De Gunst. En omdat ook VVV-Venlo niet geweldig voetbalde, viel er weinig te genieten in de eerste helft. Opwinding was er wel bij de twee strafschoppen die arbiter Joey Kooij aan de Limburgers toekende. De eerste moest Kooij weer intrekken nadat de video-arbiter bij de neergehaalde Patrick Joosten buitenspel vooraf constateerde.

Tweede strafschop

Bij de tweede strafschop was er geen twijfel. Joosten kopte de bal over de twijfelende doelman Diederik Boer en was op weg naar de 1-0 toen hij door Boer met hooggeheven been werd neergemaaid. De keeper kon met rood vertrekken en Tino-Sven Susic schoot de bal van elf meter onberispelijk voorbij invaller-doelman Mickey van der Hart.

Timo-Sven Susic neemt voor VVV-Venlo een strafschop tegen PEC Zwolle

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. VVV had weliswaar het initiatief, maar slechts af en toe het vernuft om dreigend voor het Zwolse doel te komen. Het met een man minder spelende PEC verdedigde en loerde op een mogelijkheid om de gelijkmaker te maken. Die kwam er echter niet.

Vrije trap

VVV-Venlo gooide het duel na ruim 65 minuten in het slot. De Limburgers kregen op een mooie plaats een vrije trap en Joosten krulde de bal langs de muur en doelman Van der Hart: 2-0.

Het was voldoende voor de eerste Venlose zege sinds 10 november. Voor PEC Zwolle is het wachten op de nieuwe trainer, die in de winterstop moet komen. Die krijgt een zware taak.