FC Twente staat derde in de eerste divisie

Twente te sterk voor NEC, Sparta verliest koppositie aan Go Ahead

FC Twente-NEC, het oogt nog altijd als een eredivisie-affiche, maar beide ploegen bonden vrijdagavond de strijd met elkaar aan in de eerste divisie. Twente won, met 2-0, en profiteerde zo optimaal van de nederlaag van koploper Sparta bij Jong Ajax (2-0).

FC Twente gold vooraf ook als favoriet. De Tukkers strijden zoals verwacht mee om het kampioenschap, terwijl NEC in de grijze middenmoot bivakkeert. Een bittere pil voor de Nijmegenaren, die zo snel mogelijk terug willen naar de eredivisie.

De Noor Rafik Zekhnini, huurling van het Italiaanse Fiorentina, zette FC Twente na een half uur spelen op een 1-0 voorsprong. Direct na rust maakte Jari Oosterwijk er 2-0 van, een klap die NEC niet meer te boven kwam.

Rood voor NEC

De bezoekers eindigden het duel zelfs met tien man. Middenvelder Paolo Sabak kreeg direct rood na een overtreding op Ricardinho, 29 minuten nadat hij was ingevallen bij NEC.

Jong AZ-FC Eindhoven 1-2

Omdat Sparta tegelijkertijd zijn meerdere moest erkennen in Jong Ajax, kwam FC Twente in punten gelijk met de Rotterdammers. Dani de Wit maakte na twintig minuten de 1-0 in Amsterdam, Václav Cerný zette een kwartier voor tijd de 2-0 eindstand op het scorebord.

De koppositie in de eerste divisie is na vrijdagavond echter voor Go Ahead Eagles. De Deventenaren wonnen met 3-1 van RKC Waalwijk en hebben een punt meer dan Twente en Sparta.

Jaroslav Navratil zette Go Ahead vlak voor rust op een 0-1 voorsprong. In de tweede helft zorgden Richard van der Venne en Jeroen Veldmate voor een comfortabele 3-0 voorsprong, voordat Emil Hansson wat terugdeed voor de thuisploeg (3-1).