Grant Dalton van America's Cup-winnaar Team Nieuw-Zeeland met de Auld Mug
NOS Sport

Nederlandse aanmelding America's Cup geaccepteerd

Het Royal New Zealand Yacht Squadron heeft de Nederlandse inschrijving voor het kwalificatietraject van de 36ste America's Cup geaccepteerd.

De zeilverenigingen Muiden en De Maas gaan onder leiding van schipper Simeon Tienpont meedoen. De Nederlandse boot is de zesde uitdager. De uitdagers gaan met elkaar de strijd aan in de Prada Cup en de winnaar mag in 2021 de titelhouder, het team uit Nieuw-Zeeland, uitdagen voor de strijd om de Auld Mug, de oudste sporttrofee ter wereld.

Tienpont, in 2011 en 2013 lid van het winnende team, moet de financiering nog wel rond krijgen. Dat is overigens geen sinecure, want het gaat om veel geld. Zo heeft de Engelsman Ben Ainslie, viervoudig olympisch zeilkampioen en lid van het winnende America's Cup-team in 2013, 125 miljoen euro bijeen gekregen voor de boot uit Groot-Brittannië.

Tienpont is echter vol goede moed. "Nú is de kans voor Nederland om voor het eerst in de historie een Nederlandse uitdager op het water te krijgen", liet hij al eerder weten. "De Nederlandse maritieme sector is erkend wereldleider. Het is nu een kwestie om dat leiderschap in te zetten om successen te boeken in deelname aan de 36ste America's Cup."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl