NOS Wielrennen

Denise Betsema, veldrijdster en mama op Texel, blijft verbazen

Betsema, fietsende mama van Texel

Doordeweeks is ze moeder van twee kinderen op Texel. In het weekend verandert Denise Betsema in een veldrijdster die de ene na de andere zege boekt in de Nederlandse en Vlaamse modder. "Ik blijf mezelf verbazen."

Het is op zichzelf al een unicum: een veldrijdster op Texel. En dan ook nog een goede. Dit seizoen was Betsema, 25 jaar, al goed voor negen overwinningen en het lijkt er niet op dat de teller snel zal stokken. Ook de wereldbekerwedstrijd in Namen van aankomende zondag moet haar liggen.

Waar komt ze opeens vandaan?

Denise Betsema

Ze was in haar jeugd een talentvolle mountainbikester en was ook al eens Nederlands kampioene in die discipline. "Maar ik werd op m'n achttiende zwanger van m'n zoontje, Jukka. Een hele verrassing, maar superleuk." De fiets kon even de schuur in.

"Twee jaar later werd mijn dochtertje geboren. Toen heb ik ervoor gekozen om even moeder te zijn. Toen Wolf wat ouder werd, begon het te kriebelen."

Topsportcarrière

En nadat de oma van Wolf bij een keuringsarts was geweest, wist ze het zeker: ik moet mijn oude hobby weer oppakken. Want moeder Betsema deed een inspanningstest en de dokter schrok van de resultaten. "Mevrouw Betsema, u bent een topsportcarrière misgelopen", zei hij.

Denise Betsema tijdens de cross in Neerpelt

Zij wilde niet dezelfde kans mislopen als haar moeder en besloot er werk van te maken. Ze maakte de overstap van het mountainbiken naar het veldrijden, ging in zee met een nieuwe trainer en werkte hard aan haar conditie. Ze volgde een dieet en verloor zeven kilo.

Eind oktober kreeg ze de bevestiging met een zege in Neerpelt. Het was haar doorbraak. "Ik heb mezelf heel erg verrast. En ik blijf mezelf verbazen, afgelopen weekend ook weer." Ze won met overmacht de Scheldecross, nadat ze eind november ook al haar eerste zege in een wereldbekerwedstrijd had geboekt.

Reizen van ruim vier uur

Maar breekt het reizen haar nog niet op? Van Texel naar bijvoorbeeld het Waalse Namen is een reis van minstens 4,5 uur. "Het is een voordeel dat ik hier woon, wat mij betreft. Natuurlijk heeft het ook wat nadelen. Ik moet altijd met de boot en soms moet ik een dag van tevoren al ergens naartoe. Maar de trainingen kan ik hier echt perfect doen. Je hebt hier strand, duinen, bos. Ik zie me hier echt niet vertrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl