NOS Nieuws

Politie ontmantelt drugslab in Rijen: 'Dit was heel erg gevaarlijk'

In Rijen, in Noord-Brabant, is een begin gemaakt met de ontmanteling van een groot drugslaboratorium in een woonwijk. Het drugslab werd deze week ontdekt in gebouwen en kelders van een voormalige leerlooierij.

In het voormalige bedrijfspand aan de Vincent van Goghstraat stonden enorme hoeveelheden grondstoffen opgestapeld voor de productie van amfetamine. Eerst vond de politie bovengronds duizenden liters chemicaliën en duizenden kilo's andere grondstoffen. Toen bleek er ook nog eens een luik te zijn dat toegang gaf tot een kelder. Daar werd minstens nog eens zoveel gevonden.

De politie heeft specialisten ingeschakeld om te onderzoeken welke chemicaliën het zijn. Ook gaat een gespecialiseerd bedrijf de grondstoffen transporteren om ze te laten vernietigen. Waarschijnlijk duurt de ontmanteling nog dagen en moet ook het rioolwater worden onderzocht op illegale lozingen.

Wat zit er eigenlijk in die blauwe vaatjes waar drugsafval in wordt gedumpt? En hoe gevaarlijk is dat? Wij waren bij een andere opruimactie en testten het afval.

Zo schadelijk en gevaarlijk is drugsafval

Verdachte busjes

Het laboratorium werd ontdekt doordat politiemensen verdachte busjes door de wijk zagen rijden. Samen met de gemeente is gekeken in welke panden er mogelijk iets illegaals zou kunnen gebeuren, zoals het herbergen van een laboratorium voor drugsproductie. Bij het eerste pand dat de politie doorzocht bleek het meteen raak.

Daarbij bleek dat er in het illegale laboratorium niet bepaald veilig werd gewerkt. Volgens politiewoordvoerder Eric Passchier waren de activiteiten in het drugslab een gevaar voor de omgeving: "Dit was heel erg gevaarlijk. Heel veel chemicaliën, duizenden en duizenden liters, als die met elkaar in aanraking komen, dan kan er van alles gebeuren. Variërend van een chemische reactie tot een spontane ontbranding. Dat is dus levensgevaarlijk voor de huizen die hier een stukje verderop staan."

'Rare lucht'

NOS-verslaggever Karin Albers rook meteen een rare lucht toen ze het terrein opkwam. De politiewoordvoerder denkt dat het komt door de werkzaamheden bij de ontmanteling. Waarschijnlijk hebben de criminelen die het drugslaboratorium hebben opgezet de afgelopen maanden juist geprobeerd stank te voorkomen.

De omwonenden hebben in ieder geval niets gemeld, zegt de politiewoordvoerder. Mogelijk hebben ze gezwegen uit angst voor represailles.

Maïsmoord

Er zijn twee verdachten opgepakt, een vader en een zoon. BN DeStem meldt dat een van de verdachten de 37-jarige Freddy T. uit Rijen is. Die is eerder veroordeeld voor de zogeheten maïsmoord in 2006, waarbij een Belgische vrouw om het leven werd gebracht. De man liet haar achter in een maïsveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl