Schoonmakers demonstreren voor een betere cao. ANP

Schoonmakers gaan meer verdienen. De komende twee-en-een half jaar gaan de lonen stapsgewijs met 7,5 procent omhoog, om te beginnen met 2 procent per 1 januari 2019. Daarnaast stijgt de eindejaarsuitkering met 2 procent, ook stapsgewijs, naar uiteindelijk 4,2 procent in 2021. Het staat in een nieuwe cao, die voor 150.000 schoonmakers geldt.

De nieuwe cao is de vijfde sinds de start van grote demonstraties in 2010, onder leiding van toenmalig vakbondsbestuurder Ron Meyer, nu voorzitter van de SP.

1 mei of verjaardag

In de overeenkomst die volgend jaar in gaat, staat dat schoonmakers een extra vrije dag krijgen. Volgens de FNV is dat 1 mei. "De cao is daarmee de eerste in Nederland waarin weer wordt vastgesteld dat de Dag van de Arbeid weer een vrije dag wordt", zegt de FNV. Maar de CNV presenteert in een persbericht een ander onderhandelingsresultaat: "de eerste CAO met een vrije verjaardag". Beide is waar, schoonmakers kunnen kiezen: of vrij op hun verjaardag, of vrij op 1 mei.

Werkvloer

De verhoudingen op de werkvloer krijgen meer aandacht. In de nieuwe cao staat dat alle nieuwe leidinggevenden een verplichte opleiding krijgen die is gericht op goede communicatie tussen leidinggevende en werknemer.

Ook krijgen duizend huidige leidinggevenden de verplichte training. Het is volgens de CNV de bedoeling dat uiteindelijk alle leidinggevenden gaan leren hoe ze moeten communiceren met de werknemers.

STER reclame