NOS Voetbal

KNVB start onderzoek naar vermeend gokgedrag Odin ‘59

Gokte stuntploeg Odin '59 op eigen bekerwedstrijd tegen Emmen?

Voetbalbond KNVB start een onderzoek naar vermeend gokken van spelers van Odin '59. De amateurs zouden geld hebben ingezet op een eigen overwinning in de bekerwedstrijd tegen FC Emmen.

"Naar aanleiding van de betreffende beelden (in de uitzending van Nieuwsuur)", schrijft de KNVB in een e-mail, "heeft de aanklager de integriteitseenheid, die allebei onafhankelijk opereren, verzocht een onderzoek te starten."

De integriteitseenheid van de KNVB kan onder andere informatie opvragen bij sportradar (een bedrijf dat zoekt naar verdachte patronen in de gokmarkt), kan spelers en betrokkenen interviewen en beelden analyseren.

Geen verdere mededelingen

De bond wil inhoudelijk geen mededelingen doen over het onderzoek. Ook over de mogelijke lengte en uitkomsten en eventuele straffen wil de bond geen uitspraken doen.

Odin '59 werd woensdagavond met 1-3 door Heerenveen uitgeschakeld in de achtste finale van het bekertoernooi.

Verbod en mogelijke consequenties

De reglementen van de KNVB verbieden weddenschappen op iedere wedstrijd in de eigen competitie. Een eredivisiespeler mag niet inzetten op andere eredivisiewedstrijden bijvoorbeeld. Laat staan dat je mag inzetten op wedstrijden waar je als speler aan meedoet.

"Op het moment dat je gaat gokken op wedstrijden waar je zelf aan meedoet, zelfs als dat gaat om winst, worden de risico's op matchfixing groter", zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Omdat de prikkel om te willen winnen mogelijk kan uitlokken om bijvoorbeeld gunsten te verlenen aan andere partijen."

Spelers die gokken op eigen wedstrijden riskeren een schorsing.

Olfers: 'Gokken op eigen wedstrijden maakt risico op matchfixing groter'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl