Het Deense eiland Lindholm
NOS Nieuws

Denemarken plaatst veroordeelde asielzoekers op piepklein eiland

Het Deense eiland Lindholm is ongeveer zo groot als vijf voetbalvelden. Jarenlang fungeerde het als plek om dieren met besmettelijke ziektes te bestuderen, maar binnenkort wonen er veroordeelde asielzoekers.

De Deense regering stemde vandaag in met een plan om 100 afgewezen asielzoekers op het eiland te plaatsen. Deze asielzoekers zijn veroordeeld voor een misdrijf en kunnen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar waarschijnlijk gemarteld of geëxecuteerd worden.

Op Lindholm zijn amper voorzieningen en het wemelt er van de virussen, omdat onderzoekers er dieren bestudeerden met besmettelijke ziektes als varkensgriep, hondsdolheid en mond-en-klauwzeer. Een veerboot naar het eiland heeft zelfs de naam 'Virus'.

Streng asielbeleid

Volgens correspondent Rolien Creton wil de Deense regering met het besluit een duidelijk signaal afgeven. "Namelijk dat Denemarken het strengste asiel- en migratiebeleid heeft van Europa. Ze willen asielzoekers ontmoedigen om in het land te blijven", zegt Creton in Nieuwsuur.

Het besluit van Denemarken wordt veroordeeld door de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bechelet: "Deze mensen hun vrijheid afnemen, ze isoleren en stigmatiseren, maakt hun kwetsbaarheid alleen maar groter"".

Bechelet geeft aan dat de VN de situatie volgt en erover gaat praten met de Deense regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl