Omroep Gelderland

In het Veluwse dorp Nunspeet ruziën de dominee van de Gereformeerde Gemeente en de organisator van een kerstevenement over de 'juiste' manier om Kerstmis te vieren.

Aanleiding is het evenement So this is Christmas. Dat wordt dit weekeinde op het marktplein gehouden, waarbij onder meer een musical over de geboorte van Jezus wordt opgevoerd. Dominee Schot heeft een glossy folder laten verspreiden waarin hij het evenement veroordeelt.

Hij heeft er moeite mee dat bijbelse feesten zo commercieel gemaakt worden. "Het doet afbreuk aan de bijbelse boodschap. Alles wat commercieel is, heeft met geld te maken. De bijbelse boodschap vraagt juist om stilte, rust en meditatie." Hij weet zeker dat hij het gevoel van zijn gemeente, 2500 mensen, vertegenwoordigt. "Hier zitten wij in Nunspeet niet op te wachten," zegt hij tegen Omroep Gelderland.

In de folder veroordeelt de dominee ook ook kerstbomen en kerstmarkten: "Allerlei dingen die ons inziens ook niets met Kerstmis te maken hebben."

De flyer is Sander Klugt, organisator van het evenement, in het verkeerde keelgat geschoten. "In de folder gaat het ook over kerstbomen en samen eten. Dat is not done, blijkbaar. Maar eerlijk gezegd zijn wij de enigen die daadwerkelijk aandacht besteden aan het kerstverhaal."

Eigentijds

Hij oppert: "Misschien zien ze ons als concurrentie?" Hij vindt de musical een andere manier, die goed in deze tijd past, om mensen te vertellen wat kerst ook is.

"Dit is een nieuwe inslag, die breed wordt omarmd in Nunspeet. Misschien moeten partijen daar een beetje aan wennen. Gelukkig is het een plein waarvan je ver uit de buurt kunt blijven: je hoeft er niet per se mee geconfronteerd te worden."

STER reclame