Dinosporen in het zandsteen Universiteit Cambridge

Een Britse paleontoloog heeft een grote groep dinosaurusvoetsporen gevonden aan de Britse kust. Er werden meer dan 85 afdrukken van zeker zeven soorten gevonden. Daarmee is het de meest diverse groep ooit gevonden in Groot-Brittannië, melden de onderzoekers.

De voetafdrukken zijn tussen de 2 en 60 centimeter lang. Zo is er een afdruk van een gedrongen ankylosaurus, eentje van een vleesetende tweevoeter en een van onbekende stegosaurussoort. Ze zijn tussen de 145 en 100 miljoen jaar oud.

Vinder Anthony Shillito van de Universiteit van Cambridge is enthousiast over de details die bewaard zijn gebleven. "Je kunt duidelijk de structuur van de huid en de schubben zien. Er zijn zelfs afdrukken van de klauwen, wat zeer zeldzaam is."

Shillito vond de sporen in het zandsteen aan de kust bij Hastings. Door erosie zijn de bodemlagen uit het Vroege Krijt daar bloot komen te liggen. Het was volgens hem een gelukje dat de sporen destijds bewaard zijn gebleven.

"Je hebt precies de juiste omstandigheden nodig: de grond moet zacht genoeg zijn om een voetafdruk achter te laten, maar niet zo nat dat ze wegspoelen. De balans is heel precair."

Volgens de ontdekker kunnen de sporen ons meer vertellen over het gedrag van de dieren. "Met dit soort sporen kun je beredeneren welke dinosaurussen in dezelfde tijd op dezelfde plek woonden."

STER reclame