AFP

Volgens de politie van het Engelse Sussex is de Londense luchthaven Gatwick gesaboteerd met drones. De dronebestuurders hadden als doel het vliegveld te ontregelen, maar de politie benadrukt geen indicaties te hebben dat het iets met terrorisme te maken heeft.

De drones werden gisteravond en afgelopen nacht gezien rond de luchthaven. En ook vanmiddag werden er weer drones gesignaleerd nabij het vliegveld, zei de directeur van het vliegveld tegen de BBC.

Het vliegverkeer van en naar Gatwick ligt vanwege de drones plat. De luchthaven waarschuwt op de website voor vertragingen en geschrapte vluchten. Meer dan twintig binnenkomende vluchten, waaronder uit Amsterdam en Parijs, zijn omgeleid naar andere Britse luchthavens.

Ook moesten vliegtuigen die al op de startbaan stonden aan de grond blijven. Hoe lang het vliegveld nog gesloten blijft, kan Gatwick niet zeggen. "Excuses aan iedereen die hierdoor getroffen wordt, maar veiligheid is onze belangrijkste prioriteit", laat het vliegveld weten.

Gatwick is een van de drukkere vliegvelden van Europa en na Heathrow de drukste luchthaven van Groot-Brittannië. Vorig jaar verwerkte het vliegveld ruim 45 miljoen passagiers.

Door de problemen op het vliegveld en de drukte vanwege de aanstaande kerstvakantie is het vliegverkeer in Europa flink verstoord. Passagiers klagen op Twitter onder meer over vertragingen en onaangekondigde omleidingen.

Wat betreft Schiphol zijn alle vluchten van en naar Gatwick tot en met 18.00 uur geannuleerd. Het is onduidelijk wat er met de vluchten later vanavond zal gebeuren. Verder laat het vliegveld weten dat er twee vluchten van het Engelse vliegveld zijn uitgeweken naar Schiphol. De vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam hebben vandaag geen vluchten van en naar Gatwick op het vluchtschema.

Gatwick werd gisteravond voor het eerst gesloten, toen er bij het vliegveld meldingen binnenkwamen dat er twee drones boven de start- en landingsbaan van het vliegveld vlogen.

In het midden van de nacht ging de luchthaven weer open, om drie kwartier later weer dicht te gaan toen er opnieuw meldingen waren over drones.

Gestrande passagiers werden afgelopen nacht opgevangen door het luchthavenpersoneel. Waar de drones precies vandaan kwamen, is niet bekend.

STER reclame