Winkelstraat in Almere
NOS Nieuws

Flevoland floreert door economische groei, Groningen levert in

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

Het gaat goed met de economie in Flevoland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De provincie zag in 2017 een economische groei van 4,2 procent. Daarmee werd de economie van buurprovincie Noord-Holland van de eerste plek als snelste groeier gestoten, hoewel de groei in die provincie nog wel bovengemiddeld was.

Ook in Noord-Brabant en Utrecht groeide de economie meer dan het gemiddelde. Groningen was de enige provincie waar sprake was van economische krimp. Dat komt volgens het onderzoeksbureau doordat er in Groningen minder gas werd gewonnen.

Regionale economische groei 2017 (Bron: CBS)

Totaal Nederland 2,9 procent
Groningen -0,5 procent
Friesland 2 procent
Drenthe 2,3 procent
Overijssel 2,9 procent
Flevoland 4,2 procent
Gelderland 2,9 procent
Utrecht 3,2 procent
Noord-Holland 3,3 procent
Zuid-Holland 2,7 procent
Zeeland 2,3 procent
Noord-Brabant 3,3 procent
Limburg 2,9 procent

Vooral Almere doet het goed, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "De groei daar komt doordat het aantal inwoners toeneemt. Ook zijn bepaalde sectoren waar het goed mee gaat, zoals leasemaatschappijen en groothandels, in de stad gevestigd."

"Noord-Holland doet het ook nog steeds goed", zegt hij. "Vorig jaar was de Zaanstreek de grootste groeier en nu Flevoland. Nu Amsterdam vol begint te lopen, verhuizen mensen naar Almere. Dat betekent een enorme groei van de economie."

Almeerse ondernemers Boye en Noëlle Dorenbos

Ook de Almeerse ondernemers Boye en Noëlle Dorenbos merken dat het goed gaat met de lokale economie. De broer en zus maken parfums van gerecycled afval. "We komen sowieso zelf uit Almere. Daarnaast is er nu het 'upcycle-centrum'. Daar kun je echt afval gebruiken om iets nieuws te maken. Er moet een plek voor zijn, en die was er in Almere."

De parfummakers hebben geen plannen om de grootste stad van Flevoland te verlaten. "In Almere zeggen mensen graag dat alles kan. En dat is ook zo. Er zijn hier vrij veel nieuwigheden. Dat is wel echt Almeers."

Centrale ligging

D66-wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen herkent dat beeld. "Deze economische groei is een heel mooie ontwikkeling. Je ziet dat Almere een aantal jaar wat is achtergebleven. Wat je nu ziet, is dat er veel groei is, qua woningen en inwoners. En dat brengt ook economische groei met zich mee."

Veeningen verklaart de groei in haar stad ook uit de centrale ligging. "We hebben een aantal grote bedrijfstakken, waaronder logistiek en handel. We kunnen veel logistieke bedrijven vestigen. Goede bereikbaarheid is voor handel natuurlijk essentieel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl