NOS SportAangepast

Nuis en Schulting gekozen tot Sporters van het Jaar

Nuis wordt Sportman 2018: 'Ik heb geen speech voorbereid'

Kjeld Nuis en Suzanne Schulting zijn tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

De 29-jarige Nuis miste de Olympische Spelen van 2010 en 2014, maar maakte dat meer dan goed door bij zijn eerste olympische optreden zowel de 1.000 meter als de 1.500 meter te winnen in Pyeongchang.

Hij is na Eric Heiden (1980) en Gaetan Boucher (1984) pas de derde schaatser met deze dubbel op zijn naam. Een week na de Spelen werd Nuis ook nog tweede op de WK sprint.

"Ik heb geen speech voorbereid, want ik zag dat ik met Epke moest", verwees Nuis naar Epke Zonderland, die ook genomineerd was en al vier keer de Jaap Eden-trofee in ontvangst mocht nemen. "Ik ben echt heel trots. Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Iedereen bedankt."

De derde kandidaat voor de titel Sportman van het Jaar was motorcrosser Jeffrey Herlings.

Schulting wordt Sportvrouw 2018

De 21-jarige Schulting veroverde als eerste Nederlandse shorttracker ooit een gouden medaille op de Olympische Spelen. Zij won in Zuid-Korea de 1.000 meter. Daarnaast pakte ze met Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven brons op de aflossing.

Schulting wordt Sportvrouw 2018 en overmand door emoties

In aanloop naar de Spelen veroverde ze EK-zilver op de 1.000 meter en na de terugkeer uit Pyeongchang was er nog zilver op de WK met de aflossingsploeg.

"Lieve papa en mama, ontzettend bedankt voor alles", zei Schulting geëmotioneerd. "Ik ben soms heel vervelend geweest, maar uiteindelijk is het toch allemaal nog goed gekomen."

De andere kandidaten waren langebaanschaatsster en shorttrackster Jorien ter Mors en de wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Bekijk de gehele uitzending van het NOS | NOC*NSF Sportgala 2018 terug.

Het Sportgala van 2018 in een minuut

Alle winnaars van 2018 op een rij

Sportman van het Jaar Kjeld Nuis
Sportvrouw van het Jaar Suzanne Schulting
Sportploeg van het Jaar Baanwielrenners
Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs Marianne Timmer
Coach van het Jaar Jac Orie en Raemon Sluiter
Paralympisch Sporter van het Jaar Bibian Mentel
Young Talent Award Matthijs de Ligt

Bekijk de gehele uitzending van het NOS | NOC*NSF Sportgala 2018 terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl