In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Betogers Oostvaardersplassen weg met hulp van onbemande vliegtuigjes

Een onbekend aantal demonstranten is vorige week uit de Oostvaardersplassen gezet met behulp van onbemande vliegtuigjes van Defensie. Een speciaal team observeerde het natuurgebied een week lang vanuit de lucht, in opdracht van de politie.

Staatsbosbeheer begon vorige week maandag met het afschieten van ruim 1800 edelherten. Het gebied werd van bovenaf geobserveerd, voor de veiligheid van boswachters van Staatsbosbeheer, maar ook voor de veiligheid van demonstranten zelf.

"Defensie kan in dit geval het verschil maken", zegt majoor Erwin, die niet met zijn achternaam genoemd wordt, tegen Omroep Flevoland. "Normaal gesproken is dit een taak voor de politie, maar als die zelf niet de juiste middelen heeft om dit te doen, kunnen ze een beroep doen op Defensie."

De politie heeft dit soort onbemande vliegtuigen niet. Ze zijn groter dan een drone en kunnen ook langer in de lucht blijven. Een drone kan vaak zo'n 15 minuten rondvliegen, maar dit vliegtuigje drieënhalf uur.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 2,80 meter en een lengte van 1,40 meter. Het vloog op een hoogte waar het niet meer zicht- en hoorbaar was. Een politiehelikopter had te veel lawaai gemaakt, waardoor de edelherten zouden schrikken en op de vlucht zouden slaan.

Tijdelijk vliegverbod

"Als de boswachters herten gaan afschieten, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Dus wij hebben doorgegeven waar de demonstranten zich begaven", legt opperwachtmeester Frank uit. Hij was de hele week in de Oostvaardersplassen om alles te monitoren. "Dat was om te voorkomen dat demonstranten in het schotveld zouden komen. Ze zijn onder begeleiding van Staatsbosbeheer het gebied uitgehaald."

Volgens majoor Erwin was de klus ook geslaagd als er geen demonstranten in de Oostvaardersplassen waren aangetroffen. "Doordat je van bovenaf kan zien dat er juist géén mensen zijn, kunnen de mensen van Staatsbosbeheer beneden hun werk goed doen."

Het specialistische team van Defensie is nu weer gestopt met vliegen. Vanwege het onbemande vliegtuig werd er een tijdelijk vliegverbod ingesteld. Dat was bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters of drones te weren. Sinds gistermiddag is het verbod opgeheven.

Advertentie via Ster.nl