Mark Zuckerberg bij de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat in april
NOS Nieuws

Facebook gedaagd om niet beschermen persoonlijke gegevens

Het Openbaar Ministerie in Washington D.C. brengt Facebook voor de rechter vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Daarbij belandden in 2014 gegevens van miljoenen gebruikers op straat.

Volgens de openbaar aanklager in Washington verzuimde Facebook om de privacy van de gebruikers te beschermen en was het bedrijf misleidend over wie er toegang had tot de gegevens. "Gebruikers lopen het risico gemanipuleerd te worden doordat bedrijven als Cambridge Analytica persoonlijke data kunnen verzamelen zonder toestemming", zegt aanklager Karl Racine.

Facebook ligt al geruime tijd onder vuur vanwege privacyschendingen en ook vandaag kwamen weer nieuwe details naar buiten. De Amerikaanse krant The New York Times schreef dat Facebook grote bedrijven als Spotify en Netflix de mogelijkheid had geboden om privéberichten van gebruikers te lezen.

Ook kon Microsoft-zoekmachine Bing de namen van alle Facebook-vrienden van mensen bekijken, schrijft de krant. Er werd niet betaald voor de afspraken, die vorig jaar nog van kracht waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl