John van 't Schip Pro Shots

John van 't Schip is ontslagen als trainer van PEC Zwolle. Van 't Schip wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van dit seizoen. PEC staat vijftiende in de eredivisie en werd dinsdagavond uitgeschakeld in de beker na een forse nederlaag bij AZ (5-0).

Volgens technisch directeur Gerard Nijkamp van de Zwolse club was het de bedoeling om in de winterstop te gaan evalueren. "Maar in de competitiewedstrijd tegen NAC (0-0) en het bekerduel bij AZ was een dermate negatieve spiraal te zien dat we gemeend hebben eerder te moeten ingrijpen. Dit voelt wel als een nederlaag voor mij en voorzitter Adriaan Visser."

De Gunst interim

Assistent Gert Peter de Gunst neemt de honneurs van Van 't Schip in de laatste wedstrijd van 2018 bij VVV waar. "Maar dat is een tijdelijke oplossing", aldus Nijkamp. "We willen in de winterstop een nieuwe trainer aanstellen. Tegen VVV verwachten we een reactie van de spelersgroep."

De namen van Ron Jans en Jaap Stam zingen nu hardnekkig rond in Zwolle. Stam heeft al in de regionale pers gezegd open te staan voor een gesprek. Nijkamp: "Die namen liggen inderdaad vooraan op de tong. Maar zover zijn we nog niet."

Goede start, slecht vervolg

Van 't Schip begon in de zomer van 2017 aan de klus in Zwolle, als opvolger van Ron Jans. Het eerste half jaar presteerde PEC boven verwachting en stond het zelfs even vierde in de eredivisie. In de tweede helft van het seizoen viel de ploeg ver terug, PEC eindigde als negende en liep de play-offs om Europees voetbal mis.

Dit seizoen slaagde Van 't Schip er niet in de neerwaartse lijn om te buigen. De pijnlijke bekeravond in Alkmaar bleek het einde van zijn periode als trainer van PEC.

Na afloop van die wedstrijd liet Van 't Schip aan de NOS weten dat hij zelf niet zou opstappen. "Je kan verliezen, maar niet op een manier zoals vanavond. Maar het is niet zo dat ik daardoor de handdoek gooi", zei Van 't Schip.

Nijkamp: 'De negatieve spiraal was te sterk'

'Ik ga niet zelf de handdoek gooien'

STER reclame