NOS NieuwsAangepast

Treinreizen naar buitenland in trek, NS ziet impuls door milieudebat

Steeds meer mensen reizen met een internationale trein. Het aantal mensen dat dit jaar vanuit Nederland naar Parijs ging met de trein nam met 6 procent toe ten opzichte van 2017, naar Berlijn met 9 procent en naar Brussel met 12 procent.

Volgens NS International is dit te danken aan onder meer milieubewustzijn. "Het debat rond CO2-uitstoot geeft een impuls aan treinreizen", zegt directeur Heike Luiten.

Uit een recent onderzoek dat de NS deed onder zo'n 600 treinreizigers bleek dat duurzaamheid de belangrijkste reden voor reizigers is om met de trein te reizen.

Vooral over de passagiersgroei naar Berlijn is Luiten verrast, omdat die reis niet sneller is geworden. "Er is veel aandacht voor geweest in de media. Mensen proberen het dan toch uit."

Vliegen naar bestemmingen binnen Europa is meestal goedkoper dan de trein, blijkt onder meer uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Een andere impuls is de nieuwe treinverbinding van Londen naar Amsterdam. Die werd dit jaar door 11.000 passagiers gebruikt. Volgens de NS passen er in één zo'n trein, met 900 plaatsen, zo'n zes keer zoveel mensen als in een gemiddeld vliegtuig. "Dus dat is een enorme winst."

De toename van treinreizen naar Brussel verklaart de NS door het gebruik van de hogesnelheidslijn naar deze stad. Sinds dit jaar duurt de treinreis korter.

De Treinreiswinkel, na de NS de grootste verkoper van internationale tickets, zag een toename van maar liefst 30 procent. "Die ontwikkeling is niet meer te stoppen", zegt directeur Helmut Brall in Trouw. "Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat vliegen vervuilend is en zien de trein als een alternatief."

Onder zakelijke reizigers is openbaar vervoer populair, blijkt uit onderzoek onder 1000 Nederlanders en gebruikscijfers van MultiTankcard. Voor werknemers en ondernemers zijn voordelen van OV het vermijden van files, rustig kunnen werken onderweg, ontspannen aankomen op de plek van bestemming en geen gedoe hebben met parkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl