Steven Kruijswijk AFP

Wielrenner Steven Kruijswijk rijdt komend jaar de Tour de France. "Dat wordt mijn hoofddoel in 2019", zegt hij op de site van zijn ploeg Lotto-Jumbo (volgend jaar Jumbo-Visma).

De 31-jarige Brabander eindigde zes keer in de toptien van een grote ronde, maar stond nog nooit op het podium. "Hopelijk kan ik nu dat laatste stapje zetten. Ik wil voor het podium gaan. Dat is het ultieme doel."

In 2016 was Kruijswijk heel dicht bij de winst in de Giro d'Italia, maar twee dagen voor het einde verloor hij zijn roze trui na een val in de afdaling van de Colle dell'Agnello.

In de Tour, waarin hij dit jaar vijfde werd, krijgt Kruijswijk komende zomer steun van de klimmers Robert Gesink en George Bennett, maar de ploeg neemt ook weer een sprinttrein mee voor Dylan Groenewegen.

Dylan Groenewegen ANP

"Groenewegen en Kruijswijk zijn onze twee kopmannen", zegt ploegleider Merijn Zeeman. Afgelopen jaar won Groenewegen twee massasprints in de Tour, in 2017 was hij de beste in de slotetappe op de Champs-Élysées.

Dumoulin kiest voor Giro

Afgelopen zondag liet Tom Dumoulin juist weten komend jaar de focus te leggen op de Giro d'Italia. Die ronde kent in 2019 beduidend meer tijdritkilometers.

Dumoulin hield de deur naar de Tour echter ook open. "We gaan na de Giro bekijken wat we gaan doen. Normaal gesproken ga ik ook naar de Tour, maar de nadruk ligt op de Giro."

STER reclame