Matthijs de Ligt
NOS Voetbal

De indrukwekkende cijfers van 'Golden Boy' Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt werd al twee keer landskampioen onder negentien, maar nu kan hij de eerste fraaie prijs als speler van Ajax 1 op zijn schoorsteenmantel zetten.

De 19-jarige verdediger won de verkiezing van de Italiaanse sportkrant Tuttosport voor beste Europese voetballer onder de 21 jaar, de Golden Boy Award. Maar wat maakt De Ligt zo uitzonderlijk?

Met de aanvoerdersband om de arm van De Ligt heeft Ajax nog geen enkel duel verloren, blijkt uit de cijfers van databureau Opta. De Amsterdammers wonnen 25 keer en speelden zes keer gelijk. Sinds De Ligt aanvoerder is, verloor Ajax slechts één keer. Maar de nederlaag bij PSV (3-0) moest De Ligt laten schieten vanwege een blessure.

Nog een statistiek: van alle verdedigers met minimaal 400 balcontacten in dit Champions League-seizoen hebben slechts vier spelers een lager percentage in balverlies dan De Ligt.

Dat zijn John Stones en Aymeric Laporte van Manchester City, Mauel Akanji (Borussia Dortmund) en Thiago Silva (Paris Saint-Germain).

Voorpagina Tuttosport

De verdediger uit Abcoude debuteerde op 25 maart 2017 in het Nederlandse elftal, in een wedstrijd met een dramatische afloop. Mede door de onzekere debutant verloor Oranje met 2-0 van Bulgarije en raakte het wereldkampioenschap uit zicht.

Desondanks is De Ligt nu al de tiener met de meeste interlands achter zijn naam in de geschiedenis van Oranje. De Ligt speelde dertien duels en daar kunnen er tot zijn twintigste verjaardag (12 augustus 2019) nog zeker vier bij komen in de EK-kwalificatie en de Nations League.

Vier spelers kwamen als tiener tot elf interlands: Jan van Breda-Kollf (in de jaren tien van de vorige eeuw), Mauk Weber (jaren dertig), Ryan Babel en Jetro Willems.

De hele uitslag van de Golden Boy-verkiezing

Als we de lijst van de winnaars bekijken, mag er geconcludeerd worden dat De Ligt een succesvolle carrière tegemoet gaat. Vrijwel iedereen in de lijst heeft een mooie loopbaan gehad of speelt nog steeds op het hoogste niveau.

Winnaars Golden Boy Award

2003 Rafael van der Vaart
2004 Wayne Rooney
2005 Lionel Messi
2006 Cesc Fàbregas
2007 Sergio Agüero
2008 Anderson
2009 Alexandre Pato
2010 Mario Balotelli
2011 Mario Götze
2012 Isco
2013 Paul Pogba
2014 Raheem Sterling
2015 Anthony Martial
2016 Renato Sanches
2017 Kylian Mbappé
2018 Matthijs de Ligt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl