Denk-leider Tunahan Kuzu
NOS Nieuws

Denk mikt op twee zetels in Eerste Kamer

De politieke partij Denk zet voor komend jaar in op twee zetels in de Eerste Kamer en twee zetels in het Europees Parlement. Verder moeten de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart minimaal vijftien Statenleden opleveren, zei Tunahan Kuzu, politiek leider van Denk in zijn toespraak tot het partijcongres in Rotterdam. Denk is nu met drie zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Kuzu zei dat de partij zich in de Eerste Kamer moet richten op het stoppen van de maatregelen van Rutte. Hij doelde daarmee op het "torenhoge" eigen risico, de hoge studiekosten en "een 'nee' tegen nog hogere huren en energielasten".

De partij wil niet alleen plannen dwarsbomen, maar ook meepraten over hoe het wél moet, zei Kuzu. "Maar we nemen geen genoegen met kruimels".

Het partijcongres was deels besloten. Aan het einde mocht verslaggever Albert Bos naar binnen, hij maakte deze reportage:

Denk ambieert twee zetels in de Eerste Kamer

De Denk-leider noemde de verkiezingen voor de Provinciale Staten "een soort referendum over het asociale beleid van Rutte". Op provinciaal niveau wil Denk graag meebesturen, als de andere partijen echt bereid zijn om veranderingen door te voeren.

Europese verkiezingen

De lijst voor de Europese verkiezingen wordt getrokken door Ayhan Tonca, werd op het congres bekendgemaakt. Tonca was jarenlang voor het CDA actief in de gemeenteraad van Apeldoorn en heeft een bestuursfunctie in het basisonderwijs.

Hij zei in Rotterdam dat de Europese Unie zich met minder zaken moet bezig houden, en dan beter dan tot dusver. Hij kondigde aan dat Denk binnenkort hervormingsplannen voor Europa presenteert.

Ayhan Tonca (archief 2013)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl