Omroep Brabant

Vanwege dichte mist worden vluchten van en naar Eindhoven Airport geschrapt. Vanaf het middaguur zijn nagenoeg alle vluchten geannuleerd. In totaal gaat het volgens een woordvoerder tot vanavond 23.00 uur om zo'n 40 tot 50 vluchten. Daarvan zijn 6500 tot 8000 passagiers de dupe.

Vliegtuigen die op het vliegveld hadden moeten aankomen, worden sinds 12.00 uur omgeleid. Het merendeel is naar de vliegvelden van Weeze en Keulen gestuurd. Passagiers worden van die plekken met bussen naar Eindhoven gebracht.

Grote drukte dus in de terminal:

Passagier: 'Ik heb geduld, dus het vliegtuig komt'

Ook Schiphol kampt al de hele dag met problemen door de mist. Daar waren aan het eind van de middag zo'n honderd vluchten uitgevallen. De start- en landingscapaciteit is teruggebracht tot de helft.

KLM heeft normaal zo'n 65 vluchten per uur, vandaag waren dat er op het slechtste uur maar 17. KLM had tot de avond 57 retourvluchten geannuleerd. Ook andere luchtvaartmaatschappijen moesten vluchten schrappen.

Rotterdam The Hague Airport ondervindt minder problemen. Daar zijn twee vluchten uitgeweken. Aan het begin van de avond ondervond het vliegverkeer helemaal geen problemen meer.

Klagen

Vertrekkende passagiers klagen volgens Omroep Brabant over slechte communicatie. Het is hen niet duidelijk naar welk vliegveld ze moeten. Zulke klachten komen ook van mensen die reizigers komen ophalen. Zo zijn vluchten zonder hun weten omgeleid en staan ze dus op de verkeerde luchthaven te wachten.

De vertrekhal in Eindhoven is afgesloten. Er mag niemand meer in om te voorkomen dat het te druk wordt. Een deel van de mensen die binnen waren, is naar huis gegaan. Er zijn ook passagiers die op de luchthaven blijven in de hoop dat hun vlucht toch gaat.

Het streven is om de mensen van wie de uitgaande vlucht geschrapt is, morgen alsnog naar hun bestemming te brengen. "Maar als de mist aanhoudt, zitten we morgen met dezelfde ellende", zegt een woordvoerder van Eindhoven Airport.

STER reclame