De handbalsters zijn uitzinnig van vreugde na de bronzen medaille op het EK
NOS Sport

Na vele tegenslagen verovert sterk Oranje brons op EK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben voor het tweede jaar op rij brons gepakt op een groot toernooi. Een sterk spelend Oranje versloeg zondag op het EK in Frankrijk in de strijd om plaats drie Roemenië met 24-20.

Nederland veroverde voor voor de vierde keer een medaille in vijf grote toernooien op rij. Na het WK 2015 (zilver), de Olympische Spelen van Rio (vierde), het EK 2016 (zilver) en het WK 2017 (brons) werden de handbalsters opnieuw derde.

Vooraf hadden weinigen rekening gehouden met een bronzen medaille voor Nederland, dat verzwakt naar Frankrijk afreisde. Zonder de ervaren krachten en cirkelloopsters Yvette Broch en Danick Snelder werd Oranje weinig kansen toegedicht.

Hecht collectief

Maar met Kelly Dulfer als stand-in op de cirkel presteerde de ploeg van bondscoach Helle Thomsen verrassend sterk. Als hecht collectief werd, terwijl onderweg ook Nycke Groot geblesseerd raakte, de halve finale bereikt. Daarin was het gastland te machtig, maar in de strijd om het brons rechtte Oranje de rug.

Zonder de tegen Frankrijk geblesseerd uitgevallen Martine Smeets en Jessy Kramer en met de ingevlogen vervanger Inger Smits ging het duel in Parijs aanvankelijk gelijkop. Na de 3-3 van Roemenië, dat sterspeelster Cristina Neagu eerder dit EK zag uitvallen met een zware knieblessure, sloeg Oranje via Lois Abbingh (tweemaal), Smits en Nycke Groot een gat van vier goals.

  • AFP
    Maura Visser tijdens haar laatste interland in een hard gevecht

Nederland had bovendien de dekking goed op orde, met een sterk blok van Dulfer en Maura Visser, die haar laatste interland speelde. De 33-jarige 139-voudig international, in tranen tijdens het volkslied, speelde erg goed.

Flow

De handbalsters hadden de flow te pakken en bouwden de score voor rust uit naar 15-8. Estavana Polman nam Oranje met vier goals in de eerste helft bij de hand en ook Tess Wester keepte sterk. Ze pakte bijna de helft van de Roemeense schoten.

Roemenië noteerde de achtste treffer pas na tien doelpuntloze minuten, kort nadat Abbingh de zestiende voor Nederland had gemaakt. Oranje werd even slordig en er volgden drie tegentreffers op rij, maar daarna nam de ploeg weer het initiatief. Met een schitterende draaibal zorgde Angela Malestein voor 19-12.

Handbalsters sluiten EK af met brons

In de resterende twintig minuten miste Oranje twee vrije schoten vanaf zeven meter en gaf het een acht goals tellende voorsprong weg (21-18). Het werd nog even spannend, maar een minuut voor tijd besliste Groot het duel met een raak schot vanaf zeven meter: 24-20.

Polman werd topscorer met zeven goals en Abbingh (vier doelpunten) werd verkozen tot speelster van de wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl