Reuters
NOS Nieuws

Grenspolitie VS onder vuur vanwege dood 7-jarig meisje

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan na de dood van een 7-jarig meisje uit Guatemala dat werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie. Ze hoorde samen met haar vader bij een groep migranten die illegaal de grens tussen Mexico en de VS was overgestoken.

Kort nadat de groep de grens was overgegaan, werden ze gearresteerd. Onder hen waren ook de 7-jarige Jakelin Caal en haar vader. Een paar uur later werd het meisje ziek: ze moest overgeven, had hoge koorts en kon moeilijk ademhalen. Uiteindelijk overleed ze in een ziekenhuis in Texas.

Volgens de grenspolitie deden agenten er alles aan om het meisje te helpen, maar had ze al dagen niet gegeten en gedronken. Uit een eerste screening zou blijken dat ze geen gezondheidsproblemen had en haar vader had een formulier getekend waarop stond dat ze in goede gezondheid was.

Vandaag kwam de familie van de 7-jarige Jakelin met een verklaring. Via een advocaat laat de vader weten dat de bewering van de grenspolitie niet klopt en dat het meisje wel degelijk de dagen voor haar arrestatie had gegeten en gedronken.

De verslagenheid is groot bij de familie:

'Zij stierf en hij kon helemaal niets doen'

Daarnaast heeft de familie moeite met de manier waarop de vader het formulier moest ondertekenen over de gezondheidstoestand van zijn dochter. Dat was volledig in het Engels, een taal die hij niet beheerst. "Het is onacceptabel dat de overheid gevangenen formulieren laten ondertekenen in een taal die zij niet begrijpen", staat in de verklaring van de advocaat.

De dood van het meisje heeft opnieuw geleid tot kritiek bij burgerrechtenorganisaties en activisten die vinden dat de omstandigheden in de opvangcentra slecht zijn. De doodsoorzaak is nog altijd niet officieel vastgesteld.

Reuters
De opa van Jakelin met een foto van zijn kleindochter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl