Hockeyers bereiken via shoot-outs WK-finale

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland in finale WK hockey na zege op titelverdediger Australië
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse hockeyers hebben met een zwaarbevochten zege de finale van het WK bereikt. De ploeg van Max Caldas bleef in Bhubaneswar (India) in de reguliere speeltijd tegen titelverdediger Australië op 2-2 steken, waarna Oranje de beste was in de shoot-outs.

In de finale zondag om 14.30 uur Nederlandse tijd stuit Oranje op België, dat in de andere halve finale Engeland met 6-0 overklaste. Voor de Belgen is het de eerste WK-finale.

Nederland was voor het laatst in 1998 wereldkampioen. Vier jaar geleden verloor de ploeg de eindstrijd in Den Haag met 6-1 van Australië.

De finale van het WK hockey tussen Nederland en België is zondag om 14.30 uur rechtstreeks te zien op NPO 1 en via NOS.nl en de app.

Halverwege de halve finale tegen Australië leidde Oranje met 2-0 door treffers van Glenn Schuurman en Seve van Ass. Australië maakte 27 seconden voor het einde gelijk, waarna shoot-outs de beslissing moesten brengen.

In de eerste serie van vijf misten Nederland en Australië twee keer. Daarna scoorde Jeroen Hertzberger en voorkwam doelman Pirmin Blaak de gelijkmaker van Australië.

"De gelijkmaker vlak voor tijd incasseren was verschrikkelijk, maar in de shoot-outs wisten het gelukkig weer om te buigen", zei Blaak, die werd uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. "We moeten snel herstellen. Over nog geen 24 uur wacht een heel boeiend gevecht tegen de Belgen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Uitblinkende doelman Blaak: 'We hebben ons goed hersteld na gelijkmaker'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Australië was licht favoriet, maar Oranje speelde een voortreffelijke wedstrijd. Verdedigend klopte het aan Nederlandse zijde en als de Australiërs, wereldkampioen in 1986, 2010 en 2014, er wel een keer doorheen kwamen redde doelman Pirmin Blaak.

Bondscoach Caldas wees hem voor het toernooi als eerste keeper aan en Blaak betaalde dat vertrouwen zaterdag meer dan terug met enkele goede reddingen.

Nederland was geen moment minder dan de Australiërs. De ploeg van Caldas was razendsnel in de omschakeling, zag Mink van der Weerden de eerste strafcorner niet benutten, maar na een prachtige actie van Jonas de Geus tikte de ingelopen Glenn Schuurman wel hard de 1-0 binnen.

Van Ass

Ook daarna kreeg Nederland kansen. Australië, dat op weg naar de halve finale slechts een tegentreffer incasseerde, kreeg in het tweede kwart de tweede domper te verwerken. Seve van Ass pikte een hoge bal op, versnelde en zijn inzet verdween via een Australische stick in het doel: 2-0.

De achterstand noopte Australië het tempo in het derde kwart op te voeren. Nederland, dat na de rust een straf van 5 minuten van Valentin Verga overleefde, bezweek uiteindelijk na een strafcornervariant. Blaak had geen antwoord op de uithaal van de vrije Tim Howard: 2-1.

NOS

Oranje kwam meer en meer onder druk, maar had in Blaak een rots in de branding. Met nog een kleine zes minuten spelen, haalde de Australische bondscoach Colin Batch zijn doelman naar de kant voor een veldspeler (Matt Dawson).

Stopfout

Een stopfout van Thijs van Dam leidde iets meer dan twee minuten voor het einde nog tot een strafcorner voor Australië. Opnieuw bleek Blaak de reddende engel. Op het moment dat Oranje de zege voor het grijpen had, sloeg Australië toch nog toe: Eddie Ockenden tikte raak via Schuurman.

De ontgoocheling was groot aan Nederlandse zijde, maar de ploeg bleef bij de les in de shoot-outs. Australië miste de eerste, Jeroen Hertzberger maakte de eerste voor Oranje. Daarna faalden voor Oranje Mirco Pruyser en Robbert Kemperman. Seve van Ass en Thijs van Dam hielden Nederland in de race, na de tweede treffer van Hertzberger was Blaak Daniel Beale de baas.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hertzberger over dubbele score in shoot-outs: 'Ik had er vertrouwen in'

"Ik probeer zo rustig mogelijk te blijven. Het was niet niets, maar ik had er wel vertrouwen in", zei Hertzberger over zijn twee treffers in de shoot-outs. "Ik had een beetje geluk bij de eerste. Bij die tweede dacht ik: 'iets meer de tijd nemen, concentreren en dan komt het goed'."

En het kwam goed. Nederland speelt zondag de finale tegen België. Hertzberger heeft al een bronzen en zilveren WK-medaille op zak. Daar wil hij dolgraag een gouden aan toevoegen. "We zijn hier voor één ding. De Belgen zijn goed, maar dat zijn wij ook."

STER Reclame