NOS SchaatsenAangepast

Krol verrast iedereen met eerste WB-zege op 1.500 meter

Krol verrast met eerste wereldbekerzege op 1.500 meter

Thomas Krol heeft in Heerenveen op de 1.500 meter de eerste wereldbekerzege uit zijn loopbaan geboekt. De 26-jarige Jumbo-schaatser reed met 1.43,78 de vierde tijd ooit op het ijs van Thialf.

Krol, die zowel op de 1.000 als op de 1.500 meter drie keer brons had gepakt, moest als eerste van de favorieten en zette een dijk van een race neer. Krol bleef maar 0,43 boven het baanrecord en toen moesten de wereldrecordhouder en de olympisch kampioen nog komen.

Zowel Denis Joeskov als Kjeld Nuis beet zich echter stuk op die tijd. Joeskov werd vierde in een tijd van 1.44,61, Nuis kwam in 1.44,62 niet verder dan de vijfde tijd. Joey Mantia, gestart in de eerste rit, werd verrassend tweede en Patrick Roest pakte de bronzen medaille met een persoonlijk record: 1.44,12.

Krol: 'Een droom die uitkomt'

"Een mijlpaal? Dat kun je wel zeggen", reageerde een uitgelaten Krol na de eerste wereldbekerzege uit zijn carrière. "Ik had totaal niet verwacht dat ik zo goed zou zijn. Ik sta er zelf van te kijken."

"Het zat er altijd wel in", glunderde Krol. "Maar op de 1.500 meter lukte het vaak niet. Dit keer viel alles op zijn plaats. Ik ben in de wereldbeker nog nooit hoger geëindigd dan de derde plek. Dit was mijn beste race ooit op de 1.500 meter. Het is een droom die uitkomt."

Voor Nuis was zijn vijfde plaats even slikken. Hij moest na afloop van zijn tegenvallende rit even uitrazen in de kleedkamer. "Ik wilde graag een showtje weggeven voor het publiek hier. Het is supermooi voor Thomas dat hij wint, maar ik had het liever zelf gedaan."

Koelizjnikov wint voor drie Japanners

Op de 500 meter ging de winst voor de 21ste keer naar Pavel Koelizjnikov. De Russische wereldrecordhouder hield met een tijd van 34,49 drie Japanners net achter zich.

Koelizjnikov heerst op 500 meter; vijfde plek Ntab

Beste Nederlander was Dai Dai Ntab. De Nederlands kampioen op deze afstand en op de sprint wil nog weleens een magere start hebben. Daar was nu geen sprake van. Na een prima opening van 9,60 was zijn eindtijd (34,69) goed voor plaats vijf.

Michel Mulder moest met 34,95 genoegen nemen met de tiende plaats. Kai Verbij ging niet van start. De wereldkampioen sprint van 2017 liep bij het inrijden een blessure aan de lies op. Het is nog niet duidelijk of hij zondag van start kan gaan op de 1.000 meter.

Koreaans feestje op massastart

Bij de massastart in Heerenveen ging de overwinning bij de mannen naar de Zuid-Koreaan Um Cheon-Ho. Zijn landgenoot Chung Jae-won werd tweede en de Belg Bart Swings eindigde op de derde plaats.

Koreaans feestje bij massastart mannen in Thialf

De Nederlanders Simon Schouten en Chris Huizinga werden respectievelijk vijfde en tiende. In het wereldbekerklassement leidt Um Cheon-ho, met Swings als nummer twee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl