NOS SchaatsenAangepast

Wüst imponeert met baanrecord op 1.500 meter in Thialf

Wüst imponeert met baanrecord op 1.500 meter in Thialf

Ireen Wüst heeft bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen op indrukwekkende wijze de 1.500 meter gewonnen. Met een tijd van 1.53,30 dook ze 0,01 onder haar vijf jaar oude baanrecord.

De 32-jarige Wüst had eerder op de dag een vrij matige 500 meter in de B-groep gereden, maar met de snelheid zat het wel goed. Na 300 meter had de olympisch kampioene al wat tijd te pakken op haar baanrecord en daar bleef aan de streep net genoeg van over.

Brittany Bowe kwam nog het dichtst in de buurt van de winnares. De Amerikaanse was na 700 meter sneller, maar strandde op 1.54,00. Miho Takagi, vorig jaar nog ongenaakbaar in de wereldbeker, werd slechts vierde.

Wüst: 'Lekker voor het geloof'

Wüst was na afloop uiteraard in haar nopjes met de verbetering van haar baanrecord. "Als je van die trage banen ineens in Thialf terechtkomt, lijkt het wel of je in Salt Lake City of Calgary rijdt. Ik wist wel dat dit erin zat."

Wüst: 'Dit is lekker voor het geloof in een wereldrecord'

Wüst, die dit seizoen graag eens een wereldrecord wil rijden, verbeterde haar baanrecord uit december 2013 en dat is goed voor het moraal. "We zijn er nog niet, maar dit is wel lekker voor het geloof dat het grote doel, een wereldrecord, er wellicht inzit."

Zege Kodaira in stijl

Nao Kodaira pakte op de 500 meter in Heerenveen de draad weer op. De Japanse boekte al haar twintigste opeenvolgende wereldbekerzege op deze afstand en deed dat in stijl met een nieuw baanrecord: 37,17.

Kodaira wint 500 meter in baanrecord, met Herzog op haar hielen

Omdat Kodaira de laatste twee races in Polen liet schieten, moet ze de eerste plaats in de WB-stand nog aan Vanessa Herzog laten. De Oostenrijkse was ook dit keer niet opgewassen tegen Kodaira, maar met 37,23 (een Oostenrijks record) kwam ze dichterbij dan ooit.

Jutta Leerdam profiteerde ook van het snelle ijs in Thialf en schaatste met 38,18 een persoonlijk record. Met die tijd werd ze elfde. Janine Smit (38,47) eindigde als zeventiende.

Kodaira nog niet tevreden met twintigste wereldbekerzege

Takagi is Schouten te snel af

Irene Schouten moest in Heerenveen genoegen nemen met een zilveren medaille op de massastart. De marathonschaatsster kon in de enerverende finale het goede teamwerk van Melissa Wijfje, die negende werd, net niet afmaken. In de eindsprint na zestien ronden bleek de Japanse Nana Takagi de snelste. Haar landgenote Ayano Sato werd derde.

Schouten eindigde vorige maand in Japan ook als tweede achter Takagi. De Japanse is olympisch kampioene, Schouten won in Pyeongchang brons. De Italiaanse Francesca Lollobrigida, vierde in Thialf, voert het wereldbekerklassement aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl