Het alsnog inbouwen van toiletten in de Sprinters van NS kan waarschijnlijk toch goedkoper. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur gezegd. Eerder liet ze weten dat de wc's 90 miljoen euro zouden kosten en dat vond de minister te duur.

Veel Kamerleden vonden dat het inbouwen goedkoper kon en kwamen met alternatieven. PVV-Kamerlid De Jong suggereerde om maling te hebben aan Europese regelgeving en opperde het idee om toiletten "met een gat in de vloer" in te bouwen.

Offertes

Dat vond GroenLinks-Kamerlid Van Gent niet hygiënisch en overhandigde een offerte aan Schultz voor milieuvriendelijke toiletten. De minister reageerde positief: "Hoe meer offertes, hoe interessanter".

Volgens Schultz is de kritiek ook doorgedrongen tot Bombardier, de bouwer van de Sprinter. Het bedrijf berekent de prijs voor het inbouwen van de toiletten nu opnieuw. Ook liggen er inmiddels offertes van andere bedrijven.

Schultz heeft nu een nieuwe brief aan de Kamer beloofd waarin ze zal reageren op de offertes.

Geklaagd

De nieuwe Sprinters zijn bedoeld voor korte ritjes, maar worden soms ook op langere trajecten ingezet. Reizigers en NS-personeel hebben geklaagd over het ontbreken van toiletten.

De Kamer steunde eerder een plan van de SP om toiletten te laten inbouwen in de nieuwe Sprinters. Schultz steunt dat plan niet en stelde voor om op 40 stations extra toiletten te laten bouwen. Ook wil ze reizigers beter informeren in welke treinen wel wc's zijn.

STER reclame