Marcel Keizer op de bank bij Sporting AFP

Keizer maakt van Sporting doelpuntenmachine: 'Spel nu heel aantrekkelijk'

time icon

Ruim een maand is hij nu bij Sporting Portugal aan de slag en in die tijd heeft de Portugese topclub een gedaantewisseling ondergaan.

De ploeg die moeizaam aan het seizoen begon, is door Marcel Keizer omgetoverd in een aantrekkelijk spelende doelpuntenmachine. "Hij verrast ons met zijn offensieve speelstijl", zegt Ricardo Quaresma, voetbalverslaggever bij de Portugese sportkrant A Bola.

Prima start

Vijf duels, vijf overwinningen en twintig doelpunten: de startcijfers van Marcel Keizer bij Sporting zijn indrukwekkend.

Onder zijn leiding plaatste de topclub zich moeiteloos voor de volgende fase van de Europa League en in de competitie is de achterstand op koploper FC Porto na twaalf duels nog altijd maar twee punten.

Scoren

"We kenden hem alleen van Ajax. We wisten niet wat we moesten verwachten. Hij doet het heel goed. Sporting speelde voor zijn komst niet goed. Nu is het spel heel aantrekkelijk. Sporting scoort veel, maar verdedigend kan het wel beter. Dat zie je aan de manier waarop ze tegentreffers incasseren, maar Keizer is er pas een maand. Hij heeft tijd om daaraan te werken", analyseert Quaresma het spel van Sporting.

Opwinding bij Marcel Keizer AFP

Keizer trok na zijn ontslag bij Ajax, een jaar geleden, in eerste instantie naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Topclub Al-Jazira zag de Nederlander na een paar maanden echter weer vertrekken. Sporting meldde zich en Keizer hapte toe.

Moeilijke club

Hij wist dat hij niet in een gespreid bedje zou komen. Sporting is een moeilijke club, waar het de afgelopen jaren vooral onrustig was.

Trainers kwamen en gingen (dertien sinds 2001/2002), hooligans die spelers en trainer bedreigden, een doorgeslagen en inmiddels weggestemde voorzitter; er was eigenlijk altijd wel iets aan de hand.

Stand bovenin Portugese Primeira Liga

Duels-punten Doelsaldo
1. FC Porto 12-30 26-7
2. Sporting Braga 13-30 26-10
3. Sporting Portugal 12-28 25-12
4. Benfica 12-26 24-11

Keizer heeft met zijn resultaten en het aantrekkelijke spel de rust teruggebracht. "De belangrijkste wijziging die hij heeft aangebracht is dat de ploeg in een 4-3-3 opstelling speelt. Sporting speelde in het begin van het seizoen niet goed, hanteerde het systeem 4-5-1", zegt Quaresma over de aanvallende speelstijl die de Nederlander invoerde.

"Keizer zei bij zijn aantreden dat hij wilde dat de spelers plezier zouden hebben. Bij Bas Dost en Bruno Fernandes zie je dat plezier ook terug. Die spelen ook beter dan aan het begin van het seizoen", vindt Quaresma.

Dost was geblesseerd voordat Keizer kwam, maar inmiddels voert de Nederlandse spits de topscorerslijst in Portugal met acht treffers aan. "Door het aanvallende spel van Sporting krijgt Dost ook veel meer kansen."

Kampioenschap

Door de goede resultaten doet Sporting volop mee in de titelstrijd. De laatste landstitel van de club dateert inmiddels van het seizoen 2001/2002. "Maar als Keizer zo blijft doorgaan, kan dat best wel weer eens gebeuren", denkt Quaresma.

Bas Dost kijkt toe bij de salto van de scorende Nani ANP

STER Reclame