ANP
NOS NieuwsAangepast

ProRail betaalde miljoenen voor grond aan 'handige jongens'

ProRail heeft een ondernemer ruim 18 miljoen euro betaald voor stukken grond langs het spoor die de spoorbeheerder jaren geleden vrijwel voor niets had kunnen krijgen. Dat schrijft het AD.

Het gaat om percelen langs het spoor, soms maar dertig centimeter breed, die eerder in handen waren van NS Vastgoed. Tot twee keer toe, in 2005 en 2010, bood die de grond aan bij ProRail. Na een negatief advies van het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat zag ProRail ervan af, schrijft de krant.

Een vastgoedondernemer uit Rotterdam zou de stukken grond later wel overnemen, nadat de grond was aanbesteed. NS vroeg toen volgens de krant geen geld, de koper zou alleen het onderhoud voor zijn rekening moeten nemen. RailSide, het bedrijf van de man, kreeg volgens het AD nog 8 miljoen euro toe om de grond (verplicht) te onderhouden. Ook toen had ProRail geen belangstelling, om de reden dat er geen noodzaak was om de grond te verwerven.

Een woordvoerder van ProRail zegt in een reactie tegen de NOS dat er in 2005 en 2010 "een substantieel" bedrag voor betaald moest worden. Bovendien zegt hij dat ProRail de grond toen ook niet nodig had. Het ministerie van Infrastructuur bevestigt de lezing van ProRail.

ProRail zegt over de mogelijkheid om de grond bij de aanbesteding alsnog in handen te krijgen, dat ook toen de noodzaak ontbrak.

Handige jongens

Later zou blijken dat ProRail de grond nodig had, voor het plaatsen van spoorbruggen of hekken. De ondernemer sleepte de spoorbeheerder de laatste jaren een aantal keren voor de rechter omdat de spoorbeheerder zonder toestemming op zijn grond actief was. Uiteindelijk kocht ProRail de grond in 2017, voor 18,1 miljoen euro.

ProRail vindt het achteraf makkelijk praten: "Niemand had van tevoren kunnen bedenken dat het zo zou lopen. Dit zijn handige jongens die ergens geld in zien", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl