NOS Sport

Handbalsters missen EK-finale na nederlaag tegen onstuitbaar Frankrijk

Handbalsters ten onder in halve finale tegen Frankrijk

De EK-droom van de Nederlandse handbalsters is uiteengespat. Oranje verloor in Parijs de halve finale van gastland en wereldkampioen Frankrijk met 27-21. Oranje strijdt nu zondag met Roemenië om de derde plaats.

Met de weer fitte Nycke Groot binnen de lijnen had Nederland, twee jaar geleden wel EK-finalist, in de eerste helft veel moeite met het directe spel van Frankrijk, dat na een gemiste Oranjekans razendsnel de aanval zocht en dikwijls scoorde.

Oranje houdt gelijke tred

Toch hield Nederland, dat op de Olympische Spelen in 2016 een bloedstollende halve finale van Frankrijk verloor (24-23), gelijke tred met de Fransen dankzij onder anderen een uitstekend scorende Angela Malestein (vier goals uit vier schoten).

De imponerende schotkracht van de Françaises Estelle Nze Minko en Siraba Dembele en het uitstekende keeperswerk van Amandine Leynaud zorgde er echter voor dat Nederland nooit aan een voorsprong kon denken.

AFP
Estavana Polman in gevecht met Grace Zaadi

In de tweede helft kwam Nederland nog even langszij (14-14), maar daarna was het beste eraf. Aangemoedig door ruim 12.000 uitzinnige toeschouwers ging Frankrijk gretig door met scoren, terwijl de fouten bij Oranje talrijker werden.

Nederland knokte telkens tegen een achterstand van een marge tussen de vijf en zeven treffers en kon dat gat niet dichten.

Blessures

Het geloof bij Oranje ebde weg in de slotfase en tot overmaat van ramp liep Jessy Kramer een pittige enkelblessure op. Het was het tweede blessuregeval van Nederland, nadat Martine Smeets eerder in de wedstrijd al was afgehaakt met een kuitblessure.

De blessureperikelen waren illustratief voor de kansloze missie waaraan Oranje bezig was.

Frankrijk strijdt zondag om 17.30 uur met Rusland om het EK-goud. Nederland moet om 14.00 uur de troostfinale spelen tegen Roemenië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl