Edmond Simeoni in december 2017 AFP

Corsicaanse oer-nationalist Edmond Simeoni overleden

time icon

In een ziekenhuis in Ajaccio is de Corsicaanse oud-politicus Edmond Simeoni overleden. De zelfbenoemde "militant van het eerste uur" was 84.

Simeoni, opgeleid tot arts, raakte in de jaren 60 betrokken bij de onafhankelijkheidsbeweging op het Franse eiland. In 1970 begon hij een eigen nationalistische groepering.

Hij werd bekend en berucht toen hij in augustus 1975 met gewapende aanhangers een wijnkelder in Aléria bezette. Ze kwamen daarmee in verzet tegen het uitdelen van landbouwgrond op Corsica aan Fransen die terugkeerden uit de voormalige kolonie Algerije. Enkele landarbeiders werden gegijzeld.

De gewapende nationalisten bezetten in 1975 een wijnboerderij in Aléria AFP

De minister van Binnenlandse Zaken in Parijs besloot om de bezetting met geweld op te breken en stuurde honderden militairen, pantserauto's en zes gevechtshelikopters. Bij de bestorming kwamen twee politiemensen om het leven.

Simeoni werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar kwam al in januari 1977 vrij. In de jaren daarna vervulde hij verschillende politieke functies, onder meer in het Corsicaanse parlement.

Edmond Simeoni voor de vlag van Corsica AFP

STER Reclame