Het team van De Correspondent in de VS, met oprichters Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth
NOS Nieuws

Benodigde geld is binnen, The Correspondent kan in VS van start

34 uur voor de deadline is het gelukt. 'The Correspondent', de Engelse versie van de Nederlandse journalistieke site die naar eigen zeggen de waan van de dag wil bestrijden, kan volgend jaar van start gaan in de VS. Meer dan 43.000 leden brachten samen de benodigde 2,2 miljoen euro op.

In een blogpost schrijft The Correspondent dat ze midden 2019 zullen starten met het publiceren van verhalen.

De actie ging op 15 november van start. Inmiddels is er een nieuw doel, schrijft mediajournalist Brian Stelter van CNN: de site wil vrijdagavond Amerikaanse tijd 50.000 leden hebben. Op het moment van schrijven betekent dit dat ze nog ruim 6000 leden nodig hebben.

'Er moet iets gebeuren'

Het was de afgelopen tijd spannend of The Correspondent het uiteindelijk doel ging halen. De Deense media-analist Thomas Baekdal meldde eind november op Twitter dat de site in het huidige tempo "een miljoen dollar tekort zouden komen, dus er moet iets gebeuren".

Er kwam een extra push. 'Ambassadeur' en hoogleraar journalistiek Jay Rosen, een bekende in de Amerikaanse mediawereld, schoof aan bij het populaire late night-programma The Daily Show. Daarnaast besteedde Brian Stelter er aandacht aan in zijn eigen programma op CNN. Volgens Baekdal heeft dat flink geholpen:

"Het is nu de uitdaging om met een aantal high-profile namen goede artikelen te publiceren", zegt mediaprofessor Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam, die zelf tien jaar in de VS woonde. "Daarbij is er wel een verschil tussen Nederland en de VS, de concurrentie is daar groter: je hebt daar meer titels die als start-up zijn begonnen en als doel hebben onderwerpen uit te leggen."

Vooral NYC en DC

Daarnaast verwacht Deuze dat The Correspondent vooral interessant is voor mensen uit New York en Washington. "Dat zijn hun belangrijkste doelgroepen. Ik zie mensen in de midwest niet zo snel een abonnement nemen."

Tijdens de campagne voor hun Amerikaanse site was er ook wat ophef. Zo klaagde freelance journaliste Sarah Kendzior op Twitter dat al haar artikelen door de site waren verwijderd. In een verklaring schreef hoofdredacteur Rob Wijnberg dat dit berust op een misverstand en werd veroorzaakt door een gewijzigde link. "Dat hebben ze goed doorstaan en aangepakt", zegt Deuze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl