Serena Williams AFP

De organisatie van het vrouwentennis (WTA) heeft nieuwe regels ingevoerd voor komend seizoen. Er komt een schotklok tussen de punten, het catsuit van Serena Williams wordt niet verboden én geblesseerde speelsters en tennismoeders mogen de ranking van voor hun afwezigheid inzetten.

Speelsters mogen hun beschermde ranking bij twaalf toernooien gebruiken, verspreid over drie jaar. Bovendien is besloten dat ze dan in de eerste ronde niet tegen geplaatste tegenstanders hoeven te spelen. Het ging de WTA te ver om de oude plaatsen op de lijst te garanderen.

23 grandslamtitels, maar niet geplaatst

Het onderwerp kwam op de agenda door de zwangerschap van Serena Williams, die september vorig jaar beviel van dochter Alexis Olympia. Ondanks haar 23 grandslamtitels (waarvan 1 terwijl ze zeven weken zwanger was) tuimelde ze van nummer 1 naar plek 491 op de ranglijst.

Door haar lage plek kreeg Williams na haar comeback geen beschermde status voor Roland Garros. Wimbledon werd daarna beticht van voortrekken toen ervoor gekozen werd Williams als 25ste te plaatsen, hoewel ze nog altijd buiten de top-32 viel. In Londen haalde ze uiteindelijk de finale.

Serena Williams op Roland Garros in haar catsuit Hollandse Hoogte

"Ik vind dat vrouwen de keuze moeten hebben om zwanger te worden en een baby te krijgen en toch hun carrière voort kunnen zetten zoals bij ander werk", redeneerde de 36-jarige Williams in een interview. "Je zou niet moeten hoeven stoppen om jong een kind te krijgen. Je wilt niet van mijn leeftijd zijn voordat je je eerste baby vasthoudt, snap je?"

De oproep kreeg veel bijval in de tenniswereld, onder anderen van rivaal Maria Sjarapova en Simona Halep, de huidige nummer 1. Ook de US Open, waar Williams later dit jaar ook nog de finale haalde, meldde eerder al dat het reglement op de schop ging.

Catsuit

Er was nog meer goed nieuws voor Williams, die op de wereldranglijst inmiddels is opgeklommen naar de zestiende plaats. Er komt geen algemeen verbod op het catsuit dat ze dit jaar op Roland Garros droeg en waar veel weerstand tegen was.

STER reclame