Handbalsters kennen kracht Frankrijk: 'Ze krijgen nooit veel doelpunten tegen'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Abbingh kent kracht Frankrijk: 'Ze krijgen nooit veel doelpunten tegen'

"We zijn ontzettend aan elkaar gewaagd, al zal Frankrijk iets meer druk voelen." Het zijn de woorden van Lois Abbingh, die de Nederlandse handbalsters vanavond (21.00 uur) in een kolkende Parijse hal naar de finale van het EK hoopt te leiden.

Voor de tweede achtereenvolgende keer staat Oranje in de halve finales van de Europese eindronde. Twee jaar terug werd Denemarken verslagen, dit keer moet de regerend wereldkampioen pootje worden gelicht.

De wedstrijd van de handbalsters tegen Frankrijk is te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de NOS app. Op NPO Radio 1 wordt er verslag gedaan in Langs de Lijn en Omstreken.

"Het wordt zwaar. Frankrijk is een goede ploeg en speelt ook nog eens thuis. Bij ons had vooraf niemand verwacht dat we de laatste vier zouden halen. Maar we willen nu meer", zegt de linkeropbouwspeelster die niet onbekend is met de Parijse omgeving. Ze speelde twee jaar bij Issy Paris en verliet die club dit jaar voor het Russische Rostov-Don.

"Toen we hier aankwamen dacht ik: 'ja dit is wel een beetje thuis geworden', maar het is ook wel ver weg. Ik ben nu een beetje de tourguide voor iedereen", zegt ze lachend op de avond voor het belangrijke duel.

Lois Abbingh (rechts) begroet de winst op Duitsland ANP

De verwachting is dat de hal in Parijs, die plaats biedt aan zo'n 15.000 mensen, voor het grootste deel zal zijn gevuld. Veel blauw en her en der wat kleine plukjes oranje.

Abbingh kijkt ernaar uit. "Ik vind het echt fantastisch. Je merkt ook aan alles dat dit het finaleweekend is. Het hotel is een stukje beter, we spelen in een onwijs grote hal. Hier doe je het voor."

Kracht

De vraag is hoe Oranje de wereldkampioen aan het wankelen moet brengen. Abbingh kent de kracht van de komende tegenstander goed. "Hun dekking", zegt ze beslist. "Ze krijgen nooit veel doelpunten tegen. Daar zullen wij iets op moeten verzinnen. Het zal een wedstrijd worden die op details wordt beslist."

Die enorme hal zou dan zomaar eens van doorslaggevend belang kunnen zijn. "Zeker van Frankrijk zullen er veel mensen aanwezig zijn. En dan is er het volkslied en dan hebben de Fransen alleen nog maar meer spanning en dat is alleen maar goed", denkt Abbingh vooruit.

"Voor hen kan het een enorme stimulans zijn om voor eigen publiek te spelen maar het kan ook extra druk geven."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer over duel met Frankrijk: 'Het wordt pittig'

Jessy Kramer ziet Oranje vrijdag als underdog. "Frankrijk speelt al best lang samen en elke positie is goed bezet. Het wordt pittig", aldus de linkeropbouwspeelster die ook weet dat de Nederlandse ploeg er niet voor terug moet deinzen om Frankrijk hard aan te pakken. "Dat is een beetje mijn taak", zegt ze lachend.

Laatste vier

Kramer weet ook wat het is om met de druk van een groot toernooi om te gaan. Na de WK's van 2015 en 2017, de Olympische Spelen van 2016 en het EK van 2016 is het Oranje opnieuw gelukt zich bij de laatste vier te scharen.

"Dat vind ik echt ongelooflijk", zegt ze. "Er zijn meiden die ontbreken, maar nu staan er weer anderen op. Heel knap."

Vlak voor het EK haakte immers aanvoerster Danick Snelder af met een rugblessure. Een flinke domper voor Oranje, dat eerder al afscheid nam van topspeelster Yvette Broch die besloot een punt te zetten achter haar carrière.

Dit EK hebben andere speelsters bewezen ook van grote waarde te zijn voor de Nederlandse ploeg. Zoals de 21-jarige Delaila Amega die haar debuut maakt in Frankrijk en opviel in de wedstrijd tegen Kroatië met acht doelpunten. En passant werd ze ook nog eens uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Thomsen over twijfelgeval Groot: 'Als ze niet 100% fit is, dan speelt ze niet'

Opbouwspeelster Amega moet normaliter Nycke Groot voor zich dulden, maar het is nog maar de vraag of de aanvoerster wel meespeelt in de halve finale. Groot viel tegen Roemenië uit nadat ze de knie van Debbie Bont tegen haar hoofd had gekregen en daarna werd geveld door een aanval van migraine.

Tijdens de oorwassing tegen Noorwegen (29-16), afgelopen dinsdag, kwam Groot maar sporadisch binnen de lijnen en woensdag tegen Duitsland bleef ze zelfs het gehele duel aan de kant.

"Ze voelt zich goed, maar we moeten afwachten", trok bondscoach Helle Thomsen donderdag nog een rookgordijn op. "Als ze niet 100 procent fit is, dan speelt ze niet."

Bondscoach Helle Thomsen heeft Angela Malestein teruggehaald bij de Nederlandse handbalploeg. De hoekspeelster was eerder dit toernooi naar de tribune verwezen om plaats te maken voor debutante Dione Housheer. De Deense coach draait de rollen nu weer om voor het treffen met Frankrijk.

STER Reclame