NOS Nieuws

Nederlandse juf in de race voor wereldwijde lerarenprijs

Lerares Daisy Mertens van basisschool De Vuurvogel in Helmond is genomineerd voor de Wereld Lerarenprijs. De prijs is bedoeld voor een uitzonderlijke leraar die een opvallende bijdrage heeft geleverd aan het vak.

Mertens werd in 2016 gekozen tot beste leraar van Nederland en nu heeft een oud-docent van de lerarenopleiding Pabo haar voorgedragen voor de wereldprijs.

Op haar school zitten zo'n 440 leerlingen met dertig verschillende nationaliteiten. Veel leerlingen kampen met leer- en taalachterstanden en Mertens was na haar opleiding bewust naar zo'n school op zoek. Ze geeft de leerlingen in groep 7 individuele leerdoelen en projecten, waarbij ze bijvoorbeeld een eigen duurzaam pretpark mogen bedenken.

De leerlingen van juf Daisy vinden het meer dan terecht dat ze genomineerd is:

Juf Daisy hoort tot de 50 beste leraren van de wereld

Zenuwachtig

Na een interview met de organisatie van de prijs, in 2015 opgericht door een Indiase miljardair, is Mertens geselecteerd tot de vijftig genomineerden. "Ik was wel een beetje zenuwachtig, want het was in het Engels. Ik had er van tevoren over na kunnen denken en dat heb ik nog even doorgenomen. Ik had er wel een goed gevoel bij", zegt de juf.

Haar droom is dat directeuren meer tijd krijgen om met kinderen in gesprek te gaan over hoe het onderwijs nog beter kan.

Nederlander Jasper Rijpma werd twee jaar geleden ook genomineerd. Hij haalde toen de top-10 niet.

De winnaar wordt in maart bekendgemaakt. Hij of zij krijgt 1 miljoen dollar. Het geld moet besteed worden aan een onderwijsproject.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl