India-coach Ciriello belooft Oranje een stadion dat uit z'n dak gaat

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ciriello: 'India weet dat een kwartiertje gefocust zijn niet genoeg is'

Het hockeystadion van Bhubaneswar kan 15.000 fans herbergen en die zullen er vanmiddag om 14.30 uur (Nederlandse tijd) ook beslist zitten. Sterker, de vraag naar kaarten voor het laatste kwartfinaleduel bij het WK voor de mannen oversteeg het aanbod vele malen. Omdat gastland India op het affiche staat, maar ook omdat met Nederland een aansprekende tegenstander binnen de lijnen verschijnt.

Er waren wel 220.000 gegadigden voor een kaartje, vertelt Chris Ciriello aan de vooravond van het treffen. "En dan heb ik het alleen nog maar over Bhubaneswar. Het is een spektakel geweest voor alle mensen die een kaartje hadden", kijkt hij terug op de afgelopen wedstrijden van India. "De Nederlanders zullen morgen van het publiek gaan genieten."

NOS

De Australiër weet als assistent-coach van de Indiase hockeyploeg waar hij het over heeft. Zoals hij ook kan meepraten over het spelen van een WK. Over het veroveren van de titel zelfs. Hij was erbij toen Australië vier jaar geleden in de finale gehakt maakte van Oranje. Mede dankzij drie rake strafcorners van zijn stick werd het maar liefst 6-1 in Den Haag.

Die inmaakpartij in het voetbalstadion van ADO den Haag staat Ciriello uiteraard nog helder voor de geest. "Nou, inmaken, dat weet ik niet... Nederland kreeg ook kansen. Maar we waren een goed team. Iedereen geloofde in elkaar."

Aansluiting

Dat geloof is bij India ook weer aanwezig. Het hockeyland bij uitstek, dat de eerste zes olympische titels die er vanaf 1928 te vergeven waren binnensleepte, was de aansluiting met de toplanden een beetje kwijtgeraakt. Dieptepunt vormde het missen van de Spelen van 2008, voor het eerst in de rijke historie van de nationale mannenploeg.

Fans van India maken zich op voor de wedstrijd Pro Shots

De afgelopen jaren trachtten achtereenvolgens Paul van Ass, Roelant Oltmans en Sjoerd Marijne het tij te keren. Met wisselend succes. Inmiddels zwaait oud-international Harendra Singh de scepter bij India, dat de aansluiting met de wereldtop langzaam maar zeker aan het hervinden is, getuige de tweede plaats bij de Champions Trophy van afgelopen zomer in Breda.

Vlammen

En wie weet gloort er nu ook wel succes in eigen land. Ciriello weet precies wat daarvoor nodig is. "Ze moeten gefocust blijven tijdens de wedstrijd. Ze krijgen steeds meer discipline en dat is goed. Ze weten nu dat een kwartiertje gefocust zijn niet genoeg is. Tegen sterke verdedigingen als die van Nederland en Argentinië moet je de volle zestig minuten vlammen."

Manpreet Singh, de aanvoerder van de hockeyploeg van India AFP

Of India daar tegen Nederland toe in staat is, moet vanmiddag blijken. Aan een voorspelling waagt Ciriello zich in ieder geval niet. "Nee, ik ga niks voorspellen. Nederland is erg goed. Ze zijn snel, aanvallend heel sterk, ervaren, slim. Maar wij zijn ook snel en technisch goed. En we hebben allebei een goede strafcorner."

"Het wordt een mooie, spannende wedstrijd", durft hij toch wel hardop te zeggen. "Een paar doelpunten is leuk voor de kijkers. Het publiek zal uit z'n dak gaan. "

STER Reclame