NOS Sport

Oranje als groepswinnaar naar halve finales EK handbal

Oranje als groepswinnaar naar halve finales EK handbal na zege op Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de halve finales van het EK in Frankrijk. Oranje versloeg in de laatste wedstrijd van de hoofdronde Duitsland, dat getraind wordt door Henk Groener, die van 2009 tot 2016 bondscoach was van Nederland. Het werd 27-21 in Nancy.

Oranje, dat een dag eerder nog ruim verloor van angstgegner Noorwegen en tegen de Duitsers aan een gelijkspel genoeg had, treft in de halve finales wereldkampioen Frankrijk. Dat duel vindt vrijdag om 21.00 uur plaats in Parijs.

Oranje is dankzij de plek bij de laatste vier ook al verzekerd van een ticket voor het WK van 2019 in Japan.

Polman op dreef

Nederland en Duitsland stonden elkaar in de eerste helft weinig toe. Na een 2-0 achterstand herstelde Oranje zich knap met vijf goals op rij. Met name de vijfde was fraai. Estavana Polman scoorde al hangend in de lucht (een zogeheten 'vliegertje') na een slimme pass van Lois Abbingh.

Polman was met name in de eerste helft op dreef en drukte met vier goals uit zeven schoten haar stempel. Ook de Duitse Angie Geschke speelde met vijf doelpunten een hoofdrol. Het restant van de eerste helft bleef spannend, maar Oranje, waar de niet geheel fitte aanvoerster Nycke Groot het hele duel op de bank bleef, behield de voorsprong.

  • ANP
    Estavana Polman
  • ANP
    Lois Abbingh

Aan Nederlandse zijde keepte Tess Wester sterk, waarbij ze een paar keer het geluk had dat Duitse schoten op paal of lat afketsten. Kort voor rust maakte Wester zich kwaad op haar ploeggenoten, toen Oranje na de 13-10 van Abbingh in de laatste seconden toch nog een treffer tegen kreeg.

Ook na rust wisselden beide ploegen aanvankelijk de scores af. Tot 17-15 ging het duel redelijk gelijk op. Vervolgens wist Oranje een gaatje te slaan, toen Laura van der Heijden, Delaila Amega (mooi onderhands schot) en Polman de stand op 20-15 brachten.

Slotstuk Amega

Oranje speelde de wedstrijd goed uit. Kelly Dulfer, de dekkingsspecialiste die dit toernooi als cirkelloopster fungeert, speelde erg sterk. Van haar zeven schoten waren er zes raak. Amega zorgde met een prachtige treffer voor het slotstuk: 27-21.

Oranje plaatste zich door voor de vijfde keer op rij bij de laatste vier van een groot toernooi Geen enkel ander land slaagde daar in. Het begon op het WK 2015 (zilver) en kreeg een vervolg op achtereenvolgens de Olympische Spelen van 2016 (vierde), het EK 2016 (zilver) en het WK 2017 (brons).

"Dat is fantastisch en hebben we maar mooi geflikt met z'n allen", reageert een dolblije Polman. "Het was allemaal niet heel mooi vandaag, maar wat kan mij het schelen. Parijs, here we come!"

Nederland herstelde zich knap van de deceptie van dinsdag tegen Noorwegen. "Dat hebben we zo snel mogelijk proberen te vergeten door te focussen op deze wedstrijd", aldus Amega. "Op deze wedstrijd zat druk en tegen Duitsland is het altijd speciaal. Dat je hem zo wint, is heerlijk."

Naast Nederland gaat ook Roemenië naar de halve eindstrijd. Dat betekent dat regerend Europees kampioen Noorwegen, voorgaande toernooien de Nederlandse beul, is veroordeeld tot de strijd om plaats vijf. De Roemenen ontmoeten olympisch kampioen Rusland.

Eindstand groep II

Duels-Punten (Doelcijfers)
1. Nederland 5-8 (128-126)
2. Roemenië 5-6 (140-132)
3. Noorwegen 5-6 (155-131)
4. Hongarije 5-6 (139-146)
5. Duitsland 5-4 (132-137)
6. Spanje 5-0 (127-149)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl